4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDNA: Mita, denumită "coffee", era "tradiţie" la Albiţa

DNA: Mita, denumită „coffee”, era „tradiţie” la Albiţa

Mita era denumită „coffee” şi era „tradiţie” la Vama Albiţa, astfel că poliţiştii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant şi dacă nu cereau, sumele primite fiind între 10 lei şi 100 de euro, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii anticorupţie notează în referat că la Vama Albiţa se respecta „tradiţia”, ca şi în celelalte puncte vamale cercetate până în prezent, astfel că poliţiştii de frontieră primeau mită de la aproape fiecare trecător sau comerciantşi dacă nu o cereau.

La Vama Albiţa, mita era denumită „coffe”, iar sumele pe care le plăteau cei interesaţi erau de obicei de 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei, putând ajunge până la 100 de euro.

La fel ca şi în cazul altor vămi, banii erau preluaţi din paşaport, colectaţi la sfârşitul turelor şi redistribuiţi uniform tuturor celor implicaţi în grupare, se mai arată în referatul procurorilor.

Procurorii anticorupţie fac cercetări în cazul a 53 de poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa, printre care şi comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră Albiţa, acuzaţi de luare de mită şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Dintre aceştia, procurorii au reţinut 40 de persoane, alte 13 fiind lăsate libere, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Curtea de Apel Bucureşti a emis până în prezent 15 mandate de arestare preventivă şi urmează să decidă dacă şi ceilalţi 25 de poliţişti de frontieră vor fi arestaţi.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie, acuzaţii în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.

Procurorii mai arată că, de regulă, „tariful” era cunoscut de cei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. În cazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţară a unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu „riscul” la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilor de serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul de mită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.

Astfel, fiecare din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi lua, pe o tură de serviciu, între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de datele calendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ), momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de „abilitatea fiecărui inculpat”, au precizat procurorii anticorupţie.

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza unei înţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale, existând chiar o „metodologie” stabilită între aceştia cu privire la colectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume, fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumele de bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul turei de serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF Albiţa Daniel Corban, mai notează procurorii.

Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care o deţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţie în PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cu titlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava) şi alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).

Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Cele mai citite

Medvedev avertizează: „Livrarea rachetelor Taurus poate aduce războiul în faza cea mai periculoasă”

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că posibila furnizare de rachete germane Taurus către Ucraina de către aliaţii occidentali nu...

Încă o lovitură pentru FCSB! Băluță s-a accidentat și va lipsi tot anul

Seria de accidentări la FCSB continuă, iar lista indisponibililor se mărește după partida cu Universitatea Cluj. FCSB continuă să se confrunte cu probleme de lot,...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă