5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDNA extinde cercetările împotriva lui Adrian Neacşu pentru fapte GRAVE. Judecătorul trebuie...

DNA extinde cercetările împotriva lui Adrian Neacşu pentru fapte GRAVE. Judecătorul trebuie SUSPENDAT din CSM

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de judecătorul Adrian Neacşu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii,  pentru noi fapte penale grave.

Acest lucru inseamna ca Neacsu este suspendat automat din functia de judecator.

Nemaifiind judecator cu drepturi depline, Neacsu nu mai poate face parte din CSM, unde ii reprezenta pe judecatorii din tribunale. Cu alte cuvinte, Neacsu trebuie suspendat si din CSM.

Potrivit procedurilor, DNA trimite CSM o instiintare ca Neacsu este incupat, iar sectia de judecatori trebuie sa-l suspende din calitatea de membru CSM.

In mod normal, acest lucru trebuie sa se intample in cursul zilei de azi.

Daca membrii Sectiei de judecatori NU-l suspenda pe Neacsu, comit un abuz in serviciu, adica o fapta penala, iar DNA poate incepe urmarirea penala a membrilor CSM care NU aplica LEGEA. Cel mai probabil, insa,  judecatorii CSM il vor suspenda pe Neacsu, desi nu doresc acest lucru.

Daca Neacsu este suspendat din CSM mai mult de trei luni, el va fi inlocuit in CSM cu un interimar, asa cum  procurorul Elena Hach (prietena ministrului Justitiei Mona Pivniceru) l-a inlocuit de curand, ca interimar, pe procurorul George Balan, fost membru CSM,  acuzat tot  de fapte de coruptie.

Intre noile acuzatii la adresa lui Adrian Neacsu se afla „participare la abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie la uz de fals”, potrivit unui comunicat al DNA.

În comunicatul instituţiei nu se precizează concret măsurile ce vor fi luate împotriva judecătorului dar punerea în mişcare a acţiunii penale înseamnă „transformarea” invinuitului in inculpat, situatie care, de obicei, atrage retinerea si solicitarea arestarii preventive sau trimiterea în judecată a persoanei vizate.

Totuşi, sursele României libere spun că nu se va cere arestarea lui Neacşu. Pentru reţinerea si arestarea acestuia ar fi nevoie de avizul CSM, care nu va fi obţinut deoarece majoritatea sunt prietenii lui Neacsu si ai ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, care ii este apropiat.

Surse extrajudiciare au declarat pentru RL că, în dosarul lui Neacşu, „probaţiunea procurorilor anticoruptie a atins o masă critică” şi că „deja probele indică infracţiuni mult mai grave decât cele  retinute in sarcina lui Neacsu până acum”. Neacşu era invinuit la inceput  doar de deconturi ilegale în valoare de 50.000 lei.

Potrivit unor interceptări care s-ar afla la dosar, judecătorul ar fi suspectat de „implicare în zădărnicirea înfăptuirii actului de justiţie”, spun surse extrajajudiciare. Este posibil ca Neacşu să fi încercat să-l determine pe şoferul său ( care facea rost de bonuri de benzina pentru deconturi)  să dea declaraţii mincinoase.

Reamintim că şapte din cei nouă membri ai secţiei de judecători sunt din gruparea Neacşu, apropiati ministrului Justitiei Mona Pivniceru.

Ceilalţi doi judecători, Alina Ghica şi Cristi Danileţ, au fost revocaţi din CSM ( la presiunile strazii si a doua organizatii apropiate USL), dar decizia in privinta lor nu este definitivă deoarece a fost contestată în instanţă. Până la o decizie definitivă, cei doi participă la şedinţe şi votează.

Reamintim că DNA a fost la CSM şi a ridicat documente, inclusiv calculatorul lui Adrian Neacşu, care nu a fost însă percheziţionat, tot pentru ca era necesar avizul CSM, care n-ar fi fost obtinut tinand cont de actuala configuratie a consiliului.

În acest moment, insa,  nu mai este necesară percheziţionarea calculatorului, pentru că DNA are suficiente probe, spun sursele Romaniei Libere, dar ridicarea probei informatice  era necesara pentru a se „conserva” ( a nu fi distrusa).

Mai reamintim ca Adrian Neacsu este cercetat si de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese, ca si colegul sau de CSM si prieten in acelasi timp, Horatius Dumbrava.

Atat Neacsu cat si Dumbrava au facut „lobby” pentru revocarea din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, desi nu existau motive de revocare.

Revocarea din CSM  se face pentru savarsirea de fapte grave, or Danilet si Ghica n-au facut altceva decat sa condamne incalcarile de lege si imixtiunile USL in infaptuirea actului de Justitie . Spre exemplu,  Danilet si Ghica au luat apararea judecatorilor care l-au condamnat pe fostul premier Adrian Nastase si apoi au fost linsati mediatic de presa aservita USL. Potrivit legii, CSM trebuie sa ii apere pe magistratii linsati mediatic pentru hotararile judecatoresti pe care le pronunta. In concluzie,  cei doi n-au facut altceva decat sa aplice legea CSM, deci nu existau motive de revocare.

Neacsu si Dumbrava NU au luat apararea acelor magistrati, nu au condamnat gravele incalcari ale legilor de catre USL in cursul anului 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă