3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDirectorii din UMF Iaşi şi directorul firmei Maguay acuzaţi că au fraudat...

Directorii din UMF Iaşi şi directorul firmei Maguay acuzaţi că au fraudat o licitaţie, arestaţi

Cei doi directori din cadrul UMF Iaşi şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, cercetaţi în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma e-learning a universităţii, au fost arestaţi preventiv, marţi seară, pentru 29 de zile, în baza deciziei luate de judecătorii Curţii de Apel Iaşi, scrie Mediafax.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, marţi seară, după mai bine de opt ore de audieri, arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a directorilor UMF Iaşi Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi a reprezentantului firmei Maguay Impex SRL Bucureşti Corvin Pughin, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit judecătorului Aurel Dublea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, sentinţa de marţi seară a instanţei ieşene nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi directori din cadrul UMF Iaşi şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti sunt acuzaţi că ar fi fraudat licitaţia pentru platforma e-learning a UMF Iaşi, realizată din fonduri europene.

Audierea celor trei persoane la Curtea de Apel Iaşi a început la prânz, iar şedinţa a durat peste opt ore.

Angelica Enache, avocatul lui Corvin Pughin, directorul firmei Maguay Impex SRL, a declarat presei că în dosar figurează şi un denunţ al fostei soţii a lui Adrian Ciureanu.

Potrivit avocaţilor, proba cu cea mai mare greutate administrată de procurorii DNA ar fi un raport al Departamentului de Luptă Antifraudă.

„Este un raport al acestui departament, făcut de doi specialişti în care se arată faptul că acest proiect nu ar fi fost implementat, contrar celor spuse de către angajaţii Ministerului Comunicaţiilor”, a declarat avocatul Liviu Bran.

Tot marţi dimineaţă, urma să fie audiat la DNA Iaşi rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, însă acesta nu s-a prezentat la audieri, motivul fiind lipsa asistenţei juridice, avocatul său fiind ocupat cu procesul de la Curtea de Apel Iaşi, unde se discuta emiterea mandatelor de arestare pentru cei doi directori UMF şi a şefului firmei Maguay Impex SRL.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că nu este exclusă varianta emiterii unui mandat de aducere în cazul rectorului UMF Iaşi.

Directorul Centrului de Comunicare al UMF Adrian Ciureanu, directorul administrativ al aceleiaşi instituţii Daniela Druguş şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost reţinuţi de procurorii DNA săptămâna trecută, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma e-learning a UMF Iaşi.

Vineri, cele trei persoane reţinute în acest dosar au fost eliberate, după ce ordonanţele emise de procurorii DNA au expirat, iar judecătorii ieşeni au amânat pentru marţi pronunţarea asupra mandatelor de arestare.

În total, un număr de 16 persoane şi trei societăţi comerciale sunt vizate în ancheta DNA Iaşi privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene. Valoarea proiectului se ridică la 6,4 milioane de lei.

În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA se arată că „în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene”.

Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru „cheltuieli de instruire”, deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA susţin că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul „Zilele UMF”.

În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iaşi.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost demarată la începutul acestui an, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Duminică, rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a declarat că procurorii anticorupţie au furnizat trunchiat informaţii în privinţa sa, precizând că nu are nicio legătură cu firma Maguay Impex SRL, care a câştigat licitaţia.

Astărăstoae a spus că platforma de e-learning implementată la UMF Iaşi este cea mai complexă din România şi îndeplineşte toate condiţiile proiectului finanţat cu bani europeni.

El a spus că Maguay Impex SRL nu e o firmă de apartament şi că, de-a lungul timpului, aceasta a executat inclusiv proiecte pentru SRI şi DIICOT.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a mai spus că nu deţine nicio firmă, în timp ce fiica sa, economistă, cercetată în acelaşi dosar de procurorii DNA, nu are relaţii contractuale cu universitatea.

El a precizat că este şocat să constate că o carieră precum a sa poate fi mudărită într-o manieră „incalificabilă”.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă