8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialDIICOT a reţinut o persoană care a vândut cu 17.500 de euro...

DIICOT a reţinut o persoană care a vândut cu 17.500 de euro arme furate de la Ciorogârla

Procurorii DIICOT au reţinut un bărbat care a vândut cu 17.500 de euro zece pistoale model TT şi trei pistoale mitralieră tip Kalaşnikov, care proveneau din furtul comis în luna ianuarie 2009, de la unitatea militară de la Ciorogârla, scrie Mediafax.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR-DCCO, au procedat la identificarea şi reţinerea inculpatul Iordan Liviu, despre care există date că face parte din grupul infracţional organizat care a săvârşit furtul de armament din incinta depozitului militar de pe raza localităţii Ciorogârla, judeţul Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii decembrie 2009, în înţelegere cu fratele său, inculpatul Iordan Nicolae şi cu inculpatul Costea Marius, au oferit spre vânzare, contra sumei de 17.500 de euro, zece pistoale model TT şi trei pistoale mitralieră tip Kalaşnikov, care proveneau din furtul comis în luna ianuarie 2009.

Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Iordan Liviu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt cu consecinţe deosebit de grave şi deţinere şi vânzare fără drept de arme militare.

Anchetatorii au găsit, marţi, în zona Bâcu-Dragomireşti, încă o armă din lotul celor furate de la unitatea militară din Ciorogârla.

Alte 35 de arme din lotul celor furate de la Ciorogârla, în ianuarie 2009, au fost găsite în 27 decembrie anul trecut, în urma unor descinderi. În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009 au fost furate 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla.

În cazul furtului armelor de la Ciorogârla, în 28 decembrie 2009, instanţa Tribunalului Bucureşti a decis arestarea a 14 persoane reţinute de procurorii DIICOT, toate fiind acuzate şi de trafic de droguri.

Astfel, au primit mandate de arestare Eugen Preda, Alin Viorel Câcă, George Laurenţiu Dinu, Adrian Mincu, Marius Costea, Nicolae Alexandru Iordan, Marius Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu Chiriţă, Daniel Nicolae Stinghe, Dan Vasile Sandu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Mihai Ştefan Zugravu şi Gigel Gheorghe. Fratele lui Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, reţinut şi el în acest caz, a fost lăsat liber, după ce judecătorul a respins propunerea procurorilor DIICOT în cazul acestuia.

Ancheta autorităţilor a fost începută în luna august 2009, după ce ofiţerii străini au capturat 55 şi, respectiv, 75 de kilograme de heroină în Turcia şi Bulgaria, ulterior cercetările fiind extinse în România. Autorităţile au stabilit că organizatorul grupării era Laurenţiu George Dinu, cel care plătea marfa şi contacta furnizorul din Turcia, apoi depozita heroina la Adrian Mincu. Destinaţia drogurilor era Europa de Vest, precizează sursa citată.

Cărăuşii drogurilor proveneau atât din Capitală, cât şi din alte judeţe, precum Sibiu, Neamţ, Braşov, şi primeau în jur de 50.000 de euro pentru fiecare transport. Eugen Preda ar fi fost cel care organiza întâlnirile dintre Laurenţiu George Dinu, Adrian Mincu şi cărăuşi, el ocupându-se şi cu recrutarea unora dintre aceştia.

În urma unor informaţi obţinute în timpul cercetărilor pentru trafic de droguri, în 27 decembrie, anchetatorii au descins în 45 de locuri, zeci de persoane fiind ridicate pentru audieri în dosarul privind tăinurea furtului din noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2009. Atunci au fost furate 62 de arme militare şi alte obiecte (accesorii armament) din depozitul UM 01895 Bucureşti, situat în incinta UM 01916 Ciorogârla.

În decembrie 2009, anchetatorii au găsit 27 de arme din cele dispărute în urmă cu aproape un an de la unitatea militară din Ciorogârla.

Şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a precizat că sunt luate în calcul două variante ipotetice privind motivul furtului. Una ar fi varianta folosirii acestor arme ca monedă de schimb în traficul de droguri pentru achiziţionarea de heroină, iar o alta ar fi aceea de înzestrare cu logistică a grupării despre care procurorul şef al DIICOT a arătat că era una predispusă la acte cu violenţă.

În dosarul privind furtul armelor de la UM din Ciorogârla, în data de 2 martie 2009 au fost deferiţi justiţiei 11 militari.

Procurorii au dispus disjungerea unor fapte cu privire la persoanele cu funcţii de conducere din cadrul Unităţii Militare 01916 Cirogârla şi eşaloanelor superioare ce au atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale cu privire la participarea la comiterea acestui furt şi a altor persoane neidentificate şi cu privire la persoane care au calitate de deţinători sau tăinuitori a armelor şi obiectelor sustrase.

Ulterior, dosarul a fost retrimis procurorilor DIICOT, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Generală de Informaţii a Armatei colaborând la acest caz.

Cele mai citite

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

CP – Răzvan Dincă & Asociații asistă Rapid 1923 SA în victoria privitoare la mărcile „Rapid”

Societatea de avocați Răzvan Dincă & Asociații este mândră să anunțe soluția favorabilă obținută în numele clientului nostru, Fotbal Club Rapid 1923 SA, unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă