Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul CRĂCIUNESCU GRIGORE (deputat PNL în Parlamentul României) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale procurorii au reţinut ca situaţie de fapt că, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu (respectiv în calitate de primar al oraşului Paşcani, funcţie deţinută în intervalul 2008-2012), Grigore Crăciunescu a îndeplinit acte şi a participat la luarea de decizii prin care s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul său.
Astfel, învinuitul a perfectat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai multe contracte cu societăţi comerciale în care figurează ca acţionar principal şi/sau administrator fiul său.
Între contracte figurează şi cel în care Primăria Focşani, prin semnătura primarului de atunci, parlamentarul de acum, Grigore Crăciunescu, a concesionat publicitatea stradală fiului editului.
Actualul deputat PNL a recunoscut public faptul că a semnat contractele pentru firmele fiului său, dar a dat vina pe serviciul juridic al primăriei, care a avizat ca legale acele contracte.
Crăciunescu este al 16 lea parlamentar sau fost parlamentar învinuit pentru conflict de interese în ultima lună, al treilea din această săptămână.
În acest caz însă, sesizarea nu aparţine Agenţiei Naţionale de Integritate, ci este ancheta proprie a Parchetului.
Majoritatea parlamentarilor au fost acuzaţi că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, dar în unele cazuri (pentru cei care au ocupat şi alte funcţii publice decât aceea de parlamentar) parlamentarii sunt acuzaţi de semnare de contracte cu rude.
În funcţie de valoarea contractelor încheiate cu rudele, dacă instanţele constată că la dosar există probe imbatabile şi se extinde urmărirea penală pentru infracţiunea de abuz în serviciu, se pot da şi condamnări la închisoare.
Procurorii urmează să administreze probele, să decidă trimiterea în judecată, iar instanţa de judecată se pronunţă. Sancţiunea poate fi penală şi/ sau administrativă.
Lista COMPLETA a parlamentarilor cercetati penal pentru conflict de interese la sesizarea ANI
Reamintim că au mai fost puşi sub învinuire pentru conflict de interese parlamentarii, actuali sau foşti,: Anghel Stanciu (deputat PSD), Stelică Iacob Strugaru (deputat PDL), Oana Niculescu-Mizil (deputat PSD), Sonia-Maria Drăghici (deputat PSD), Mihai Radan (deputat, reprezentantul croaţilor), Longher Ghervazen (deputat minorităţi), Peto Maria Csilla (deputat UDMR), Pal Arpad (deputat UDMR), Florin Pâslaru (deputat PSD), Vasile Gliga (deputat PSD), Cindrea Ioan (PSD), Kerekes Karoly (UDMR), Lazăr Sorin Constantin (senator PSD), Marian Neacşu (deputat PSD), Mate Andras Levente (deputat UDMR). Ei sunt acuzaţi că şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.
Există şi alţi parlamentari cercetaţi pentru conflict de interese, cum este cazul fostului senator PNL Mircea Diaconu ( care a demisonat din Parlament după un scandal mediatic), dar conţinutul infracţiunii pentru care este cercetat îl reprezintă faptul că i-a atribuit, in calitate de director de teatru, contracte soţiei sale. Situaţia lui Diaconu seamănă cu cel al fostului primar, acum parlamentar PNL Grigore Crăciunescu.