Deputata UDMR Maria Csilla Peto , acuzată de conflict de interese deoarece şi-a angajat fiica la cabinetul de parlamentar, a cerut Curţii Constituţionale să constate că Agenţia Naţională de Integritate ar fi o structură paraconstituţionalăcare. “Eu nu am încălcat legea. Primul lucru pe care l-am făcut după ce am ajuns deputat a fost să întreb la secretarul general al Camerei dacă e legal să-mi angajez fiica şi mi-a spus că e legal” se apără deputata UDMR.
Într-un proces civil de la Curtea de Apel Oradea, deputata Maria Csilla Peto a depus o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru a se constata că Agenţia Naţională de Integritate „prin natura ei rămâne o instituţie paraconstituţională, natura ei juridică nefiind reglementată sau permisă de Legea fundamentală”. Potrivit cerererii deputatei Peto, inspectorii ANI ar încălca legea fundamentală deoarece „evaluarea în sine a averii, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor sunt activităţi care evocă activitatea organelor de cercetare penală”.
Potrivit deputatei, „activităţile de evaluare efectuate de inspectorii de integritate în cadrul cărora se administrează şi se evaluează probe, se solicită orice informaţii necesare de la ORICE instituţie, autoritate publică, persoană juridică de drept public sau privat, se efectuează expertize sunt urmate de un raport de evaluare cu efecte juridice similare unui rechizitoriu sau hotărâri judecătoreşti”. Dacă instanţa Curţii Constituţionale va admite această excepţie, ANI va fi practic desfiinţată.
De asemenea, dacă CCR va admite cererea deputatei UDMR, Parchetul General este obligat să închidă dosarul penal în care deputata UDMR este cercetată pentru conflictul de interese sesizat de ANI.
Peto: „Fiica mea mi-a făcut campania electorală”
În noiembrie 2011, ANI a constatat că deputata UDMR Csilla Maria Peto a încălcat legea conflictelor de interese deoarece a propus şi a avizat angajarea fiicei sale, Dalma Csilla Peto, pe postul de şef de cabinet la biroul său parlamentar din Bihor. Beneficiul patrimonial obţinut a fost de 34.333 lei, susţine ANI. Csilla Peto a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Oradea. „Fiica mea mi-a făcut campania electorală, mă ajută în munca de parlamentar, este licenţiată, ştie două limbi străine şi vrea să urmeze cariera politică, aşa ca mine, fiind vicepreşedinte la organizaţia de tineret a UDMR. Nu este oricine, a primit în audienţă peste 1.500 de oameni cu probleme”, a explicat Peto pentru RL. De asemenea, deputata spune că UDMR susţine demersurile ei. De altfel, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru RL că funcţionarea ANI ar trebui amendată pentru a-i scoate pe politicieni din vizorul ANI, deoarece politicienii nu pot fi consideraţi „funcţionari publici”.
Astfel de sesizări de neconstituţionalitate au mai fost făcute după apariţia legii ANI din 2007, care a fost amendată în sensul că evaluarea averilor nu mai este făcută de ANI, ci de un consiliu de pe lângă Curţile de Apel. De asemenea, pentru ca ANI să nu fie considerată „instituţie cu atribuţii jurisdicţionale”, rapoartele de incompatibilitate sau conflict de interese redactate de ANI pot fi atacate la instanţele de judecată.
Nici această formă mutilată de funcţionare a ANI nu este însă pe placul parlamentarilor depistaţi cu incompatibbilităţi sau conflicte de interese. Până acum ANI a făcut sesizări la Parchetul General pentru parlamentarii suspectaţi de conflict de interese după ce şi-au angajat rudele în cadrul birourilor parlamentare proprii. Printre ei, pe lângă Peto, se află Arpad Pal, Ghervazen Longher, Marian Neaşu, Florin Costin Pâslaru, Vasile Gheorghe Ghica. Pe lângă sesizarea Parchetului General, ANI a iniţiat demersuri în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.