3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce există întârziere în cazul marilor dosare anticorupţie? Horaţius Dumbravă, CSM:...

De ce există întârziere în cazul marilor dosare anticorupţie? Horaţius Dumbravă, CSM: Trebuie ca noi, judecătorii, să nu ne mai plângem că nu avem personal şi resurse

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturi Horaţius Dumbravă a declarat, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă organizată Hotnews pe tema întârzierilor din marile cazuri de corupţie, că judecătorii trebuie să înceteze să se mai plângă că nu există personal şi resurse pentru rezolvarea marilor cazuri de corupţie, precizând că există probleme în sistemul juridic. Corina Jijie, preşedinte al secţiei penale, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, declarase anterior că multe cazuri de corupţi nu pot fi soluţionate deoarece a scăzut numărul de judecători în ultimul an.

„În 2004 erau 30 de judecători la secţia penală a ÎCCJ şi au fost 27 de dosare de fond. În 2011 avem 21 de judecători şi 23 de dosare de mare corupţie şi 29 de dosare de fond. Nu sunt dosare minore sau în care sunt implicate persoane neimportante din punct de vedere social.  Unele întârzieri se datorează şi din cauza scăderii numărului de judecători”, a declarat Corina Jijie.

În replică, Horaţius Dumbravă a spus că lipsa fondurilor şi a personalului nu este singura problemă a sistemului juridic. „Trebuie ca noi, judecătorii, să nu ne mai plângem că nu avem personal şi resurse. Trebuie să reuşim să ne facem curăţenie în gospodărie. Trebuie să recunoaştem că avem probleme în sisteme. Să luăm, de exemplu, declinarea de competenţă. Sunt unii judecători, după ce stau la un caz luni întregi, cer declinarea de competenţă. Dacă e să vorbim de o curăţenie a sistemului românesc trebuie să începem cu noi, judecătorii”,a spus preşedintele CSM în cadrul conferinţei.

Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA, consideră că în 2011 a avut loc o îmbunătăţire a procesului juridic. „70 din cazurile de la DNA au fost soluţionate în mai puţin de 3 ani. Comparativ cu anul 2009 a crescut numărul cazurilor rezolvate în instanţă. Lucrurile au început să se mişte în 2011. Am înregistrat cel mai mare număr de persoane condamnate. În 2011 au fost condamnaţi definitiv 3 parlamentari”, a precizat Livia Săplăcan. 

Prezent la conferinţă, Thortsten Geissler, Director al Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est, Fundatia Konrad Adenauer, a apreciat că România este o ţară cu potenţial uriaş însă marea problemă este corupţia, care nu trebuie considerată „un fapt al vieţii”. „Trăiesc în România de 1 an de zile. Aş mai sta în ţara asta deoarce are un potenţial uriaş. 90 % dintre oamenii din România spun că problema principală e corupţia. Nu spun că România este singura ţară din lume în care există corupţie, însă trebuie să nu ajungem să considerăm corupţia un fapt al vieţii. Este un fenomen care trebuie stopat”, este de părere Thorsten Geissler.

Numărul total al anilor de întârziere adunat de cele 27 de mari dosare de corupţie monitorizate de HotNews.ro este 33.825 zile adică 92 de ani, 7 luni şi 28 de zile. În medie, înseamnă 3 ani şi 6 luni pentru un dosar. Printre persoanele cercetate în respectivele dosare se află Nicolae Mischie, Şerban Mihăilescu, Marian Oprişan, George Copos, Ionel Manţog, Dinu Patriciu, Adrian Năstase, Gheorghe Falcă etc. Dintre cele 27, 4 dosare se apropie de termenul de prescripţie.

Cele mai citite

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă