Dosarul de corupţie în care mai mulţi oameni de afaceri şi lideri politici din Bistriţa-Năsăud sunt anchetaţi, iar fostul secretar de stat Ioan Andreica a fost chiar reţinut de procurorii DNA deoarece a cerut 1,2 milioane euro pentru trucarea unei licitaţii ar putea oferi noi surprize. Sursele RL susţin că secretarul general al PDL, Ioan Oltean, ar fi şi el vizat de DNA într-un dosar disjuns din cel în care este anchetat Andreica. În unele interceptări, despre Oltean se vorbea codificat şi era indicat drept „Barosanul”.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie se apropie de secretarul general al Partidului Democrat Liberal, deputatul Ioan Oltean. Numele lui apare în dosarul în care anchetatorii au cerut arestarea fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Ioan Andreica, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa, Liviu Rusu şi a trei afacerişti – Lazăr Popescu, Mihai Stănescu, Claudiu Sabău, plus şoferul lui Andreica, Adrian Palade. Capii acestei asocieri – Rusu şi Andreica, sunt oameni promovaţi şi susţinuţi de Ioan Oltean. Tribunalul a decis să îi lase liberi, însă DNA poate face recurs. Despre cei şase propuşi pentru arestare procurorii spun că s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni, în sensul influenţării licitaţiilor publice prin trafic de influenţă şi mituirea unor funcţionari cu atribuţii în acordarea contractelor pe bani publici.
„Interceptările efectuate în cauză demonstrează că nu este vorba de o asociere întâmplătoare, ci despre o asociere cu o strategie stabilită pe o perioadă de timp îndelungată, în cadrul căreia fiecare persoană are atribuţii repartizate”, susţin procurorii DNA. Ancheta a început în 2010, un an mai târziu procurorii făcând primele percheziţii de unde au ridicat mii de contracte. După mai multe luni în care DNA a reuşit să refacă traseul banilor negri, procurorii au cerut la sfârşitul săptămânii arestarea celor şase persoane. Numai la Andreica s-a descoperit că acesta a cerut aproape 1,2 milioane de euro pentru trucarea unei singure licitaţii, suma totală a banilor vehiculaţi în acest dosar fiind de două milioane de euro. Decizia finală urmează să fie luată de Curtea de Apel Bucureşti, după ce tribunalul a decis să îi lase liberi pe toţi.
PDL – Cine ar mai putea fi vizat?
Dacă până acum numele secretarului general al PDL a fost vehiculat în afaceri controversate mai mult prin mass-media, de data aceasta procurorii DNA îl plasează chiar ei pe Oltean în mijlocul „băieţilor deştepţi” acuzaţi că ar fi manipulat licitaţiile publice.
„Astfel, inculpaţilor Sabău Ioan Claudiu şi Istrate Ion le revenea sarcina identificării unor potenţiali ofertanţi şi prezentării acestora inculpatului Popescu Lazăr, precum şi capacitării numiţilor Andreica Ioan – la data respectivă secretar de stat, sau a lui Ioan Oltean – deputat”, se arată în referatul DNA cu propunere de arestare preventivă, formulat de procurori faţă de Andreica, Sabău, Lazăr Popescu, Liviu Rusu, Stănescu şi Adrian Palade. Despre Andreica şi Ioan Oltean, procurorii mai spun în acelaşi referat că „prin funcţiile pe care le deţineau aceştia aveau posibilitatea efectivă de a influenţa atribuirea anumitor licitaţii către firmele clientelare”. Surse judiciare au declarat pentru RL că Ioan Oltean ar fi şi el vizat de procurorii DNA, alături de alţi oameni cu greutate din PDL, într-un dosar disjuns din cel în care este anchetat Andreica. Într-una din convorbirile telefonice dintre afaceriştii care aveau rolul de intermediari despre Oltean se vorbea codificat ca fiind „Barosanul”.
Circuitul banilor „în natură”
Procurorii DNA au descris pe larg în referatul cu propunere de arestare preventivă şi cum acţiona „gaşca” de la Bistriţa pentru obţinerea unui contract pe bani publici. Astfel, spun anchetatorii, reţeau viza în principal lucrări de proiectare şi execuţie drumuri, lucrări de proiectare şi execuţie canalizări, lucrări de reabilitare construcţii, lucrări de proiectare şi execuţii pentru centre de management integrat al deşeurilor. În primă fază, Claudiu Sabău şi Ion Istrate, un om de afaceri pentru care însă nu s-a cerut arestarea, aveau sarcina de a găsi clienţi printre patronii de firme care participau la licitaţii. Celor interesaţi li se făcea cunoştinţă cu Lazăr Popescu, patronul unei firme de consultanţă şi a trei societăţi off-shore prin care se spălau banii. Tot Sabău avea rolul, spune DNA, „capacitării numiţilor Andreica Ioan sau a lui Ioan Oltean”.
Foarte importantă este activitatea lui Lazăr Popescu. Acesta este persoana care obţinea lista cu investiţiile ce urmau a fi realizate de către diverse instituţii pe o anumită perioadă. Ulterior, prin firmele pe care le deţine, încheia cu clienţii găsiţi de Sabău şi Istrate contracte de consultanţă a căror valoare era de 15.000 euro şi un procent între 5 şi 7% din valoarea lucrărilor adjudecate, în care erau cuprinse comisionul celor trei participanţi (Sabău, Lazăr şi Istrate – n.r.), foloasele necuvenite acordate funcţionarilor publici implicaţi în procedura de licitaţie, precum şi foloasele pentru cei care făceau trafic de influenţă. Funcţionarii şi cei care făceau trafic de influenţă îşi încasau banii negri prin încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu cele trei societăţi offshore deţinute de Lazăr Popescu.