15.4 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCutremur penal la Cluj

Cutremur penal la Cluj

Surse judiciare susţin că edilul ar fi luat mită mascată prin contracte de consultanţă, încheiate de două firme cu cabinetul de avocatură al soţiei. Sorin Apostu ar fi trebuit să înlesnească accesul la contracte publice pentru o societate de salubritate şi una de asigurări.

Primarul Sorin Apostu, succesorul premierului Emil Boc la conducerea municipalităţii, a fost condus la sediul DNA Cluj, unde era încă audiat la ora închiderii ediţiei.

Vizată de anchetatori este şi soţia primarului, Monica Apostu, al cărei cabinet de avocatură a fost, de asemenea, percheziţionat. Avocatul celor doi, profesorul Gheorghiţă Mateuţ, susţine că, din moment ce au avut loc percheziţii, este clar că s-a început urmărirea penală. Declaraţia acestuia vine în contextul în care procurorii nu au făcut publice acuzaţiile concrete  care li se aduc soţilor Apostu. Potrivit unor surse judiciare, primarul este suspectat de luare de mită, fiind vorba de aproape 100.000 euro. Banii ar fi fost primiţi de către edil de la două societăţi comerciale, prin intermediul cabinetului de avocatură deţinut de soţia acestuia. În primul caz, sumele ar fi fost primite pentru ca Sorin Apostu să înlesnească obţinerea unui contract cu municipalitatea de către o societate de salubritate. Pentru a „masca” luarea de mită,  spun surse judiciare, firma respectivă a încheiat un contract de consultanţă cu cabinetul de avocatură Monica Apostu. În cea de-a doua situaţie, este vorba de atribuirea unui contract unei firme de asigurări, care urma să încheie poliţe pentru maşinile societăţii de transport public local. Şi firma de asigurări a încheiat un contract de consultanţă cu soţia primarului.

Filmul evenimentelor

De vorbă cu procurorii au stat ieri mai mulţi şefi de direcţii din Primărie, precum şi viceprimarul UDMR,  Attila Laszlo,  care însă nu a dat amănunte. În materie de salubrizare, municipiul Cluj a fost împărţit în două sectoare. Unul a fost adjudecat de compania Brantner-Vereş, condusă de liderul filialei clujene a Partidului Ecologist Român, Eugen Vereş. Pe celălalt sector operează societatea Rosal, controlată de deputatul PDL Silviu Prigoană, originar din Gherla. Prigoană nu a putut fi contactat.

Primarul „fifty-fifty”

Fostul coleg de partid al lui Sorin Apostu, deputatul independent Mircia Giurgiu,  a declarat că” prin oraş se vorbea că lui Sorin Apostu i se spunea fifty-fifty. După arestarea lui Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, am auzit că au început să se toarne între ei şi că procurorii i-au chemat şi pe alţii la audieri”, a mai declarat Mircia Giurgiu.

În urmă cu câteva zile, vicepreşedintele PDL al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost arestat preventiv, pentru că a primit mită 10.000 euro, dintr-o sumă totală care ar fi trebuit să ajungă la 25.000 euro, pentru a favoriza o firmă cu obţinerea unui contract de întreţinere pentru Cluj Arena. Cazul Bica a fost instrumentat cu ajutorul SRI.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, a declarat că, în acest an, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat de şase ori diferite documente din cadrul instituţiei. În total, au fost 172 de solicitări de eliberare a unor documente, depuse în acest an de diferite parchete.

Surse judiciare susţin că Sorin Apostu a luat la cunoştinţă învinuirile. El va da explicaţii în mai multe dosare. Unul dintre el ar fi legat de un contract de consultanţă juridică, în valoare de zeci de mii de euro, pe care l-ar fi primit Monica Apostu de la o firmă în care este implicată Aspazia Dorniuc, acuzată de date de mită în dosarul lui Radu Bica. Procurorii ar viza o firmă care a câştigat un contract pentru asfaltarea unor străzi, în valoare de 140 milioane de euro. Pe un alt dosar ridicat de procurori se află numele firmei Electrogrup, firmă care a fost desemnată drept câştigător al licitaţiei care a vizat instalarea a 300 de camere de supraveghere în oraş. De asemenea, Electrogrup a fost implicată, în asociere cu compania ACI, în licitaţia pentru modernizarea Parcului Central, un contract în valoare de 17 milioane lei, câştigat tocmai de ACI.   Text Box:  

Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Consultări pentru Start-Up Nation 2024: TVA eligibil, obligații de creare locuri de muncă și întârzieri în plățile din 2022

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat recent două sesiuni de consultare pentru stabilirea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024. La discuții...
Ultima oră
Pe aceeași temă