Fostul preşedinte interimar al PPDD Bistriţa-Năsăud, Octavian Seciu, a fost reţinut de procurori sub acuzaţia de corupţie, însă judecătorii au constatat că nu există indicii care să justifice arestarea sa.
Cel mai mare scandal politic ce a izbucnit în această toamnă în Transilvania îi are drept prota-gonişti pe liderii PP-DD Bistriţa-Năsăud. Fostul preşedinte interimar al PP-DD Bistriţa-Năsăud, Octavian Seciu, a fost reţinut de procurorii DNA Cluj, după ce a primit de la fostul candidat al PP-DD la Primăria Bistriţa, Lucian Ungur, suma de 6.000 de euro. Procurorii au susţinut că suma reprezenta o primă tranşă din suma de 75.000 de euro, care i-ar fi fost oferită drept mită de către Lucian Ungur, pentru a fi desemnat drept candidat în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor. Drept urmare, procurorii au cerut arestarea lui Octavian Seciu. Cererea de arestare preventivă a fost formulată – culmea coincidenţei – de către procurorul clujean Ioan Irimie chiar în ziua în care ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, l-a nominalizat pe Irimie drept şef al DNA, în locul lui Daniel Morar. Însă Ioan Irimie a pierdut în instanţă, iar judecătorii de la Judecătoria Cluj-Napoca au respins cererea de arestare preventivă. DNA a declarat recurs, iar judecătorii de la Tribunalul Cluj au menţinut hotărârea luată de Judecătorie. Surse judiciare spun că judecătorii au fost foarte surprinşi de cât de „subţire” a fost probatoriul administrat de procurorii DNA în această cauză.
Răzbunarea, motivul denunţului
Potrivit actelor aflate la dosar, nu există nici o interceptare telefonică menită să arate că Octavian Seciu ar fi cel care i-a cerut vreun ban lui Lucian Ungur. Mai mult, acesta a insistat de mai multe ori să ofere bani şefului său de partid, apoi i-a anunţat pe procurorii DNA, care au organizat un flagrant. Motivul lui Lucian Ungur pare să fie răzbunarea. După alegerile locale, el şi-a pierdut mandatul de consilier local, după ce a rămas fără sprijinul politic al PP-DD. El a atacat la instanţa de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Bistriţa, prin care administraţia locală a constatat încheierea mandatului său de consilier, însă a pierdut. Drept urmare, Lucian Ungur a depus mai multe plângeri penale împotriva celor care l-au lăsat fără calitatea de consilier local. Octavian Seciu a fost numit preşedinte interimar al PP-DD Bistriţa-Năsăud chiar în mijlocul acestui scandal.
Într-o declaraţie acordată în exclusivitate „României libere”, Octavian Seciu spune că, într-adevăr, Lucian Ungur i-a oferit bani, însă aceştia nu reprezentau mită, ci contribuţia fostului candidat la Primărie pentru susţinerea campaniei electorale. Lucian Ungur a insistat să se întâlnească cu Octavian Seciu după înregistrarea candidaţilor PP-DD la Biroul Electoral Judeţean, deci atunci când el nu mai putea fi scos de pe liste. Mai mult, el, dacă va fi ales deputat, nu îşi va pierde mandatul de parlamentar, chiar dacă va fi dat afară din PP-DD. Deci, spune Octavian Seciu, nu există nici un motiv logic pentru care Lucian Ungur să ofere mită, în condiţiile în care el era „cu sacii în căruţă”. „Este o inducere în eroare a Parchetului, a DNA, venită din partea denunţătorului, motivată politic, probabil, în colaborare cu alte partide politice sau persoane din alte partide politice. Instanţele care m-au lăsat în libertate şi-au făcut datoria, pentru români, pentru ţară.
Este o dovadă că Justiţia funcţionează în România”, a spus Octavian Seciu. El a explicat că „discuţii despre sumele de bani au fost, am declarat în permanenţă acest lucru. Doar că scopul acestor sume a fost strict folosirea lor în campania electorală. Nu s-a pus vreodată problema în organizaţia pe care am reprezentat-o să dea cineva şpăgi pentru a fi desemnat drept candidat”, a adăugat Seciu. El a mai spus că, până în ultima săptămână, în PP-DD Bistriţa-Năsăud erau trei colegii care nu erau „acoperite” cu candidaţi, pentru că persoanele care ar fi dorit să candideze nu puteau să îşi susţină financiar campania electorală. În acest context, Lucian Ungur a propus conducerii judeţene a PP-DD să contribuie cu o sumă importantă la finanţarea campaniei electorale a echipei de candidaţi a acestui partid, iar membrii Biroului Judeţean au acceptat. Însă a urmat scandalul penal în care a fost implicat Octavian Seciu.
Arestare la momentul potrivit
Surse judiciare din Cluj spun că ar fi mai mult decât o simplă coincidenţă faptul că procurorul Ioan Irimie a decis reţinerea lui Octavian Seciu cu doar câteva ore înainte ca Mona Pivniceru să anunţe propunerea pentru şefia DNA. Însă Ioan Irimie a respins aceste acuzaţii, pe motiv că întreaga procedură de desemnare a noului şef al DNA a început înainte de depunerea denunţului în acest caz. „Nu pot să comentez prea multe, pentru că este vorba de un dosar la care lucrăm”, a declarat telefonic procurorul clujean.