-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialCreşte tensiunea în dosarul Trofeul Calităţii unde Adrian Năstase a fost condamnat....

Creşte tensiunea în dosarul Trofeul Calităţii unde Adrian Năstase a fost condamnat. Fostul premier vrea să vorbească

Completul de 5 judecători al Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri, 2 mai, să reia pe 10 mai procesul Trofeul Calităţii, dosar unde fostul premier Adrian Năstase a contestat condamnarea sa iniţială de către Completul de trei judecători de la aceeaşi instanţă la doi ani de închisoare cu executare. Amânarea de doar o săptămână a stârnit iritarea avocaţilor.

Şedinţă de judecată tensionată miercuri, 2 mai, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde Completul de 5 judecători al Secţiei Penale condus chiar de către preşedintele instanţei supreme, Livia Doina Stanciu, a reluat dezbaterile în dosarul Trofeul Calităţii, caz în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA şi condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare pentru folosirea influenţei politice în vederea dobândirii de foloase. Ceilalţi co-inculpaţi din dosar în frunte cu Irina Jianu – fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii şi omul de afaceri Bogdan Popovici au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare cu executare. Inculpaţii au cerut amânarea procesului pentru că nu şi-au putut pregăti apărarea iar Bogdan Popovici pentru că noul său avocat, Alexandru Chiciu, nu a putut fi prezent întrucât este internat în spital. Preşedintele completului de judecată, Livia Doina Stanciu, care este şi preşedintele Curţii Supreme, a arătat că este de acord cu amânarea doar pentru faptul că avocatul lui Popovici este internat în spital punctând explicit că nu va amâna procesul pentru pregătirea apărării întrucât dosarul este la Completul de 5 judecători din martie timp în care avocaţii aveau timp să se pregătească.

Năstase & Co vor să vorbească

În ciuda insistenţelor avocaţilor de a da un termen mai lung, preşedintele Livia Doina Stanciu a anunţat că procesul se va relua pe 10 mai de la ora 11, impunându-le inculpaţilor să fie prezenţi pentru a stabili atunci dacă vor fi audiaţi. Atât Adrian Năstase cât şi ceilalţi inculpaţi au susţinut că vor să dea declaraţii în faţa Completului de 5 judecători. D

iscuţiile pentru fixarea noului termen de judecată s-au încins, inculpaţii solicitând un termen mai lung pentru că ar fi fost persecutaţi de Completul de trei judecători condus de Ionuţ Matei şi nu au avut cum să se apere corespunzător. Bogdan Popovici a susţinut şi el un discurs prin care a încercat să impresioneze emoţional instanţa susţinând că foarte mulţi avocaţi au refuzat să îi acorde asistenţă ca urmare a termenlor scurte. 

Preşedintele Curţii Supreme, Livia Doina Stanciu a replicat elegant, solicitând părţilor să pună punct chestiunilor de natură emoţională, punctând totodată, fără a nominaliza, că unii inculpaţi se arătau nemulţumiţi în anii din urmă că procesele durează foarte mult iar acum există nemulţumiri şi când se încearcă, cu eforturi mari din partea magistraţilor, soluţionarea cauzelor în termen rezonabil.

Ironic, Adrian Năstase a cerut Curţii Supreme ca şi recursul DNA în dosarul Mătuşa Tamara în care a fost achitat să fie judecat tot pe 10 mai, adică mai repede, faţă de luna iunie când a fost fixat termenul. Stanciu i-a replicat că fiecare preşedinte de complet de judecată îşi stabileşte priorităţile.

Ce a însemnat Trofeul Calităţii

Potrivit DNA, în cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), sub conducerea inculpatei Jianu Irina Paula, a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calităţii în construcţii”. În realitate, spun procurorii, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase.

Evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitării de către inculpat a influenţei si autorităţii decurgând din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra inculpatei Irina Paula Jianu (persoană ce a fost numită în funcţia de inspector general în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii urmare a legăturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra inculpatului Bogdan Popovici (fost membru al CFSN şi apropiat al familiei Năstase), asupra inculpatei Ioana Marina Popovici (persoană care, împreună cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra inculpatului Vasile Mihail Cristian, administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tipărirea unor materiale electorale şi care avea legături cu persoane importante din cadrul PSD)  precum şi asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu funcţii importante în cadrul unor instituţii publice (Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Aceştia au impus achitarea unor importante sume de bani sub formă de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea instituţiilor respective. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă