-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine este fugarul Cătălin Spătaru? Finul şefului IPJ Vâlcea. El a declarat...

Cine este fugarul Cătălin Spătaru? Finul şefului IPJ Vâlcea. El a declarat profit de 250.000 de euro la o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro

30 de percheziţii în cinci judeţe au făcut la sfârşitul acestei săptămâni procurorii DIICOT Mehedinţi într-un dosar în care anchetează un grup infracţional de 34 de persoane, suspectate de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro. Cele mai multe descinderi, 13 la număr, au avut loc în localitatea Strehaia, dar şi în Hunedoara, Cluj, Timişoara şi Argeş.

Liderii grupării, doi rromi din Strehaia, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au emis facturi fiscale către 50 de alte firme, în înţelegere cu administratorii acestora, pentru operaţiuni comerciale fictive, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat. Prejudiciul cauzat, potrivit procurorilor, se ridică la 20 de milioane de euro.

Printre persoanele ridicate ieri de procurorii DIICOT Mehedinţi în urma percheziţiilor, se află fostul comisar al Gărzii Financiare Hunedoara, Petrică Toma alături de fiul său Silvan Toma, acesta din urmă fiind şi finanţatorul echipei de fotbal FC Hunedoara, fosta Corvinul. Toma jr. a mai fost implicat şi în dosarul „Hidra”, care vizează tranzacţii dubioase cu fier vechi, de unde a scăpat la limită. Au mai fost reţinuţi pentru audieri şi alţi oameni de afaceri din Hunedoara: Gheorghe Uscatu – fost finanţator al FC Hunedoara şi Marius Barticel. Cel mai important personaj căutat de procurorii DIICOT este afaceristul argeşean Cătălin Marian Spătaru, cunoscut ca „regele asfaltului din Argeş”, care se sustrage anchetei. Influenţa acestuia se întinde în trei judeţe – Argeş, Rm. Vîlcea şi Olt, şi datorită legăturii cu şeful Poliţiei Vâlcea, Ioan Stoica, fost şef în Poliţia Argeş şi Olt. Ca o ciudăţenie, afacerile de succes ale lui Spătaru au urmat pas cu pas traseul profesional al chestorului Stoica, care îi este şi naş.

Cine e „perla coroanei” în reţeaua evazioniştilor

În ultimii trei ani Spătaru a câştigat pe bandă rulantă contracte din bani publici, atât în Argeş, cât şi în judeţele limitrofe.

Astfel, în 2010 i-a fost atribuit un proiect de 10 milioane de euro, pentru reabilitarea DJ 730 Podu Dâmboviţei-Dâmbovicioara-Ciocanu-limita judeţului Braşov, în lungime de 10 km, în tandem cu alţi doi parteneri. Grigore Dobre, patronul Zeus SRL, unul din partenerii săi de afaceri s-a plâns la acea vreme că a fost tras pe sfoară de Spătaru: „Eu am avut mai mult de lucrat la structură, poduri. Ei (n.r. Comesad şi General Trust) şi-au ales ce au dorit, şi-au luat partea mai uşoară şi la mine a rămas ce a fost mai greu”.

În noiembrie 2010 lui Spătaru i s-a atribuit modernizarea drumului Voineşti-Lereşti în vederea îmbunătăţirii infrastructurii de turism, în valoare de peste 13 milioane de euro.

În decembrie 2010, Spătaru, într-un consorţiu cu alte 5 firme, a câştigat licitaţia pentru reabilitatea Drumului Naţional 73 Piteşti-Câmpulung, proiect în valoare de 115 milioane de lei.

Din 2009 încoace Spătaru e abonat şi la deszăpezirea şoselelor din Piteşti şi Argeş, iar în iarna aceasta afaceristul controversat a câştigat nu doar porţiuni de pe raza judeţului Argeş, ci s-a ocupat şi de deszăpezirea judeţului Olt pentru 8,2 milioane de lei, într-un consorţiu format de General Trust Argeş-TID Oltenia-Delta ACM. Firma Delta ACM e condusă de Florea Diaconu, sponsor PDL.

Cele mai importante firme deţinute de Spătaru sunt General Trust Argeş SRL (asfaltări) şi Cellyo SRL (comerţ cu carburanţi – unul dintre domeniile cu un mare risc de evaziune fiscală), care au generat între 2008 şi 2010 o cifră de afaceri de 50 milioane de euro şi un profit cumulat pe trei ani de doar 250.000 euro. Calculat procentual, rezultă o rată a profitului infimă, de doar 0,5%. Comparativ, ceilalţi regi ai asfaltului: Romstrade, Euroconstruct şi UMB Spedition au raportat rate de profit de aproximativ 25%, care au fost considerate oricum de către diverşi analişti economici ca fiind foarte mici prin comparaţie cu profiturile rele.

Analizând bilanţurile depuse de Cătălin Spătaru la Ministerul de Finanţe, acesta apare drept un afacerist bizar, care a preferat să se lege singur la cap coordonând o armată de 500 de angajaţi, pentru ca la finalul fiecăruia din ultimii 3 ani fiscali precedenţi, să se aleagă cu un profit modic de 83.000 euro. Am putea lesne să credem că argeşeanul e asemeni afaceristului din lista lui Schindler, un personaj copleşit de o responsabilitate socială uriaşă şi pentru care profitul e neimportant. Acum Spătaru a fost dat în urmărire generală pentru evziune fiscală.

Maneaua buclucaşă, interlopii şi X6 în dar pentru amantă

Cătălin Spătaru nu a fost până ieri doar un afacerist în plină ascensiune, ci şi un subiect ideal pentru ziarele tabloide.

Astfel, Spătaru este, conform presei centrale, finul şefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI şi fost şef al IPJ Argeş şi Olt. L-am contactat pe Ion Stoica, şeful poliţiei vâlcene, care ne-a declarat următoarele: „Eu personal nu sunt naşul lui, dar a doua mea soţie într-adevăr, i-a botezat un copil. Dar nu suntem amici. Ne cunoaştem, asta e adevărat”.   

Fratele său mai mic, Dănuţ Spătaru, este unul din principalii beneficiari ai bogăţiei familiei. Acesta a reuşit să acumuleze la jocuri de noroc şi din dobânzile plătite cămătarilor o datorie de 1,5 milioane de euro. După ce fratele său începuse să aibă atacuri de panică din cauza ameninţărilor, regele asfaltului a purtat negocieri cu interlopii şi a plătit oalele sparte ale mezinului. În 2009, fraţii Spătaru au fost implicaţi într-un scandal violent, în care interlopul local „Foiţă” a vrut să-i spargă o sticlă în cap „regelui asfaltului”, pentru o datorie neplătită a juniorului.

În martie 2010, familia Spătaru a intrat în atenţia presei ca urmare a apetitului pentru muzică. Dănuţ Spătaru, poreclit „prinţişorul Argeşului”, i-a dedicat lui Alex Fătuloiu, fiul chestorului Dan Fătuloiu (secretar de stat la acea vreme), următoarea manea:

„Cu Alexandru ai, ai…/
E şeful Poliţiei… ai, ai/
Niciodată să nu te iei…/
Că e Alex Fătuloiu…/
Of , of, duşmanilor, ce n-aş da, muică, să mor/
Dar ei vin mereu la mine…/
Solo/
Fortza ba…/
Pentru Alex Fătuloiu/
Hei, hei/
E şeful Poliţiei,/
E şeful Poliţiei/
Fără număr/
Cu el să nu te iei/
Fortza maaaaaa/
Să ştie toată lumea/
Lui Biju i-a pus belea/
De Alexandru să nu te iei/
E şeful Poliţiei/
Să ştie toată lumea /
Că omu e de belea. „

Inutil de spus că la momentul respectiv, maneaua cu pricina a reamintit de legăturile dubioase ale secretarului de stat în Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, al cărui scaun era deja clătinat serios de un flagrant de mită realizat de acesta într-un mod cât se poate de dubios.

Deşi afaceriştii români nu ştiau ce să facă ca să iasă din criză, în iulie 2011, Cătălin Spătaru, ca orice om de afaceri aflat în plină glorie, a licitat pentru fondurile de vânătoare din Argeş, devenind noul stăpân al pădurii cu căpriori şi mistreţi de la Mălureni.

În acelaşi an, presa locală publica un material în care arăta că tatăl afaceristului, deşi deţinea o supervilă, uitase să-şi plătească impozitele pentru aceasta la primăria Bascov.

Un alt episod scandalos s-a petrecut în august anul trecut, când cântăreaţa Emilia Ghinescu, amanta lui Cătălin Spătaru, a fost bătută crunt de acesta şi alungată din vila pe care acesta i-o făcuse cadou, după ce a aflat că o înşeală cu impresarul ei. În plus, Emilia Ghinescu a fost hăituită de Spătaru, care vroia să-şi recupereze de la ea şi BMW-ul X6 pe care i-l dăruise la debutul relaţiei de amor, când aceasta îşi părăsise soţul pentru Spătaru.

Cele mai citite

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...

Prevenția, arma care protejează viața femeilor

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, un pas în lupta cu această maladie În perioada 20-26 ianuarie 2025, Europa marchează Săptămâna Europeană...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă