5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCe dezvăluie cazul Marica

Ce dezvăluie cazul Marica

Autodenunţurile vameşilor, care susţin că erau obligaţi să ia şpăgi pentru a-şi putea plăti taxa lunară de protecţie către liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica, întregesc radiografia corupţiei sistemice de la graniţele ţării şi dezvăluie complicităţile dintre politicieni – şefii instituţiilor statului şi ai sindicatelor – contrabandişti şi traficanţi.

În autodenunţul său prezentat într-o conferinţă de presă a sindicatului PRO LEX, Marius Ungureanu susţine că între anii 1997 -2002, perioadă în care a fost şef la în Vama Giurgiu, ar fi fost obligat să-i plătească lunar lui Vasile Marica 2.500 de dolari drept taxă de protecţie pentru a-şi menţine funcţia. El a dat ca exemple şi alţi vameşi care îi plăteau lui Marica taxe de protecţie („Robert Cristoi, acum prefect de Giurgiu, 2.500 dolari; Ciobanu Eugenia – şef sindicat Vama Giurgiu – 2.500 dolari; lucrătorii vamali Alin Pilcă şi Marius Făinărea, de la Biroul Vamal Con-stanţa, care cotizau şi câte 10.000 de dolari”). Ungureanu susţine că serviciile secrete ştiau de taxele de protecţie plătite lui Marica. El l-a nominalizat pe ofiţerul Şerban Crăciunescu de la SRI Giurgiu, care în 2001 ar fi realizat înregistrări cu sumele tot mai mari pe care le pretindea Marica, dar că nu s-au luat măsuri.

Reţeaua şi metodele

Potrivit denunţătorului, sistemul lui Vasile Marica de colectare a şpăgilor era format din şefi de vămi şi şefi de tură şi lideri de sindicat. Şeful Autorităţii Naţio-nale Vamale ar fi făcut numirile în funcţii la presiunile lui Marica, în schimbul „liniştii sociale”. În caz contrar, Marica ameninţa că va trece la proteste sindicale şi atacuri în mass-media.

Prin influenţa pe care o avea, Vasile Marica oferea promovări în funcţii de conducere, dar şi protecţie în caz de disponibilizări. Prin membrii de sindicat pe care i-a avut în Comisia de disciplină, Marica îi scăpa de răspundere disciplinară sau îi sancţiona (după caz, dacă erau sau nu plătitori de taxe de protecţie) pe lucrătorii vamali cercetaţi disciplinar. De asemenea, Ungureanu a dezvăluit că Marica vindea subiectele pentru examenele profesionale (în baza notelor obţinute la aceste examene se făceau promovări şi restructurări).

Talpeş, în război cu reţeaua Dinu Vamă

Denunţătorul susţine că reţeaua lui Marica din Vămi s-a format după 1997, o dată cu numirea liberalului Nini Săpunaru la Direcţia Generală a Vămilor şi că s-a consolidat în timpul guvernării Năstase. „În 2003 am făcut un autodenunţ, dar a fost muşamalizat”, a declarat Ungureanu. Potrivit acestuia, ar exista şi o înregistrare în care Marica ar fi solicitat imperativ şefului vămilor numirea unui şef de vamă. Din perioada 2001-2004, Ungureanu a relatat prin autodenunţ conflictele pentru supremaţie în vămi dintre două grupări ale PSD, respectiv dintre gruparea lui Ioan Talpeş (fost şef SIE, fost vicepremier în Guvernul Năstase), apropiată de preşedintele Ion Iliescu şi Dinu Gheorghe (fost şef al vămilor în perioadele pedeseriste), apropiată de Adrian Năstase. Războiul – susţine Ungureanu – a fost câştigat de Talpeş, prin omul său de la Ministerul de Interne, generalul Paul Sârbu (implicat în numeroase scandaluri de presă). Marica ar fi aparţinut grupării Talpeş, iar victoria acestuia i-ar fi consolidat puterea de influenţă. Ungureanu susţine că şi el a fost victima grupării Marica-Talpeş, deoarece, în 2002, el ar fi refuzat să mai plătească taxa de protecţie, iar Poliţia (prin generalul Paul Sârbu – omul lui Talpeş) l-ar fi arestat abuziv.

După 2005, Marica era mai influent decât prefecţii

După 2005, Marica a reuşit să-şi impună omul – Gheorghe Stambelu – ca şef al Direcţiei resurse umane din cadrul ANAF, susţine denunţătorul Ungureanu. Prin Gheorghe Stambelu, Vasile Ma-rica ar fi controlat numirile în funcţiile de conducere, atât din vămi, cât şi din alte instituţii publice. „Persoanele susţinute de Vasile Marica aveau întâietate în numirile pe funcţii chiar înaintea propunerilor făcute de prefecţii judeţelor”, susţine Ungureanu.

Miza cea mare: soluţionarea contestaţiilor

Sume mari se obţineau prin direcţia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul ANAF, unde Marica ar fi avut influenţă după 2005 prin Iulian Butnaru, omul de casă al fostului şef al vămilor, Nini Săpunaru (PNL), spune Ungureanu. Dacă la vămi şpăgile erau de câteva sute de euro, soluţionarea favorabilă a unei contestaţii pentru returnarea taxelor vamale ar fi reprezentat aproximativ 10% din valoarea mărfurilor.

Cine este Ungureanu

Marius Ungureanu a fost şeful Vămii Giurgiu, în perioada în care Dinu Gheorghe a condus Autoritatea Naţională a Vămilor. Presa a relatat că, în 2003, Ungureanu a fost implicat în mai multe scanda-luri legate de contrabandă şi trafic de droguri şi ţigări, pentru care a şi fost condamnat la închisoare.

Talpeş: „Nu-l cunosc pe Marica”

Fostul vicepremier Ioan Talpeş susţine că nu-l cunoaşte pe Vasile Marica. „S-a spus despre mine că aş avea magazine în vămi, dar n-am avut. Ei sunt în gaşcă şi există înregistrări făcute, care vor apărea şi vor lămuri acest scandal”, ne-a declarat Talpeş.

La randul sau, generalul (r)Paul Sarbu ne-a precizat ca  in 2001 si-a dat demisia din Ministerul de Interne pentru a se alatura echipei lui Ioan Talpes, seful adminsitratiei prezidentiale numit la acea data de Ion Iliescu.” Prin urmare – sustine Paul Sarbu-, nu aveam cum să determin evenimente petrecute după această dată, inclusiv cercetarea sau arestarea domnului Marius Ungureanu. Menţionez că nu îl cunosc pe Marius Ungureanu şi am constatat inclusiv în conferinţa de presă susţinută de acesta că nici domnia sa nu mă cunoaşte, un exemplu fiind inclusiv confuzia repetată de nume pe care a făcut-o între Paul Sîrbu şi Radu Sârbu”.

In privinta lui Dinu Gheorghe, fost sef al directiei generale a vamilor, Paul Sarbu precizeaza : „Consider că mult mai multe informaţii ar putea fi oferite de domnul Adrian Năstase, cel care l-a numit în funcţie şi care, ulterior, l-a şi demis. Motivele acestei decizii sunt cu siguranţă cunoscute de fostul premier, şi nu ar fi exclus ca ele să fie legate de informările venite din partea unor instituţii ale statului român, dar şi din partea unor instituţii similare din alte state membre NATO şi UE”.

Sorin Blejnar, şeful ANAF, nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile potrivit cărora Vasile
Marica influenţa numirile făcute după 2005. Serviciul Român de Informaţii, prin purtătorul de cuvânt Marius Bercaru, nu comentează deocamdată denunţurile vameşului Ungureanu.

Cele mai citite

Donald Trump avertizează UE: Tarife vamale dacă nu creșteți achizițiile de petrol și gaze din SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Uniunii Europene să cumpere cantități „semnificative” de petrol și gaze americane, amenințând că în caz contrar...

Donald Trump avertizează UE: Tarife vamale dacă nu creșteți achizițiile de petrol și gaze din SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut Uniunii Europene să cumpere cantități „semnificative” de petrol și gaze americane, amenințând că în caz contrar...

Croația. Atac într-o școală din Zagreb – un adolescent de 19 ani a înjunghiat mortal o fetiță de 7

Un atac teribil a avut loc vineri dimineață la o școală din Croația, Zagreb, când un tânăr în vârstă de 19 ani a pătruns...
Ultima oră
Pe aceeași temă