Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Diaconescu, miliardarul Cătălin Chelu şi senatorul Cătălin Voicu sunt doar câteva dintre persoanele care în 2010 au fost plimbate cu cătuşe prin faţa camerelor de luat vederi la ore maximă audienţă. Arestările acestora au provocat polemici aprinse şi reacţii acide. Niciunul din aceste dosare nu a fost încă finalizat. Sorin Ovidiu Vîntu este în libertate şi vrea să-şi trateze problemele cardiace la o clinică vieneză. La rândul său, patronul OTV Dan Diaconescu a înfiinţat Partidul Poporului, declarând că doreşte să îi ia locul lui Traian Băsescu la Cotroceni.
Sorin Ovidiu Vîntu – 7 zile de detenţie
Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut de către procurorii Parchetului suprem pe 9 septembrie 2010. Acesta nu a fost reţinut în dosarul FNI. Dosarul în care a fost inculpat patronul de la Realitatea a fost cel în care acesta a fost acuzat că i-a trimis bani fostului director Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, pentru ca acesta să se sustragă executării pedepsei. Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie de către Curtea de Apel Bucureşti, după o săptămână de detenţie. Din completul de judecată a facut parte şi judecătoarea Viorica Costiniu, soţia judecătorului Florin Costiniu, de la Curtea Supremă, anchetat şi reţinut pentru câteva zile în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.
În 12 octombrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea infractorului şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.
Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.
La termenul din 6 decembrie Sorin Ovidiu Vîntu a depus la dosar o copie a unei recomandări făcute de şeful unei clinici vieneze privind internarea omului de afaceri în această unitate, dar care este semnată de un ginecolog. Judecătorul nu s-a arătat convins de aceste precizări şi a cerut ca până la termenul din 7 ianuarie 2011 apărarea omului de afaceri să depună documentul în original, redactat în limba engleză.
Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au interdicţie de a părăsi ţara pe durata cercetării judecătoreşti.
Pe 8 decembrie instanţa indoneziană a admis extrădarea lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani detenţie pentru fraudarea FNI. Nicolae Popa a fost arestat, pe 2 decembrie 2009, în Indonezia şi se aşteaptă finalizarea procesului de extrădare pentru a depune mărturie în dosarul FNI. Popa a fugit din ţară în 2000.
Secretele din dosarul arestării lui Vîntu
Probele procesului: Conversaţiile dintre Vîntu şi Popa
Ce legătura există între dosarele Vîntu-Popa şi Banca Agricolă
Dan Diaconescu – 4 zile de detenţie
Pe 23 iunie 2010 patronul OTV, Dan Diaconescu, şi colaboratorul său Doru Pârv au primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Procurorii DNA i-au acuzat pe cei doi de şantaj şi ameninţare la adresa primarul Zărandului (judeţul Arad), Ioan Florin Moţ.
Concret, prin intermediul colaboratului său Doru Pârv, primarul arădean ar fi fost şantajat că dacă nu plăteşte suma totală de 200.000 de euro, OTV va difuza un film compromiţător la adresa sa. Moţ i-ar fi plătit lui Pârv, în două tranşe, 30.000 de euro şi 4.200 de lei, bani despre care procurorii au informaţii că ar fi fost destinaţi lui Dan Diaconescu. Cât Dan Diaconescu a stat în arest, postul OTV a înregistrat creşteri semnificative ale audienţei, culminând cu transmisia în direct a eliberării lui Dan Diaconescu, care din arest s-a dus direct pe platourile de filmare, chiar dacă era ziua mamei sale. Cu acelaşi prilej el a anunţat că va înfiinţa Partidul Poporului, declarând că doreşte să îi ia locul lui Traian Băsescu la Cotroceni. Pe fundalul sonor al melodiei formaţiei Queen „We are the Champions”, Diaconescu a intrat cu cătuşe la mâini în studioul în care îşi face emisiunea şi le-a fluturat cu nonşalanţă în faţa camerelor de luat vederi. El a anunţat că simbolul partidului său vor fi cătuşele.
Ulterior, patronului postului OTV i s-au mai deschis încă două dosare penale. În unul dintre acestea Dan Diaconescu a fost acuzat de şantaj în legătură cu berea Redds produsă de Ursus, iar un alt dosar în care Diaconescu a fost citat se referă la şantajarea omului de afaceri Petre Paul Ţârdea. Procurorii DNA susţin că Diaconescu a cerut, împreună cu Mihai Ghezea, 100.000 de euro de la omul de afaceri Petre Paul Ţârdea . La ieşirea din sediul DNA, Diaconescu a spus că singurii bani pe care îi ia OTV-ul sunt cei pentru publicitate, prin contracte legale.
Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată, în 21 octombrie, de către procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. Instanţa bucureşteană a admis, pe 2 noiembrie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara în cazul lui Dan Diaconescu. Judecatoria Sectorului 1 a amânat pentru 17 ianuarie 2011 procesul în care Dan Diaconescu şi alte două persoane sunt judecate pentru şantaj, dupa ce inculpaţii au cerut timp pentru a-şi angaja avocaţi. În prezent, Dan Diaconescu îşi împarte timpul între vizitele la DNA, realizarea de emisiuni TV şi campania electorală pentru Partidul Poporului.
Averea senzaţională a lui Dan Diaconescu
Cum a încercat Diaconescu să distrugă o emisiune concurentă
„Acuzatul poporului”, şantaj de 25.000.000 euro?
Cătălin Voicu – 277 zile de detenţie
Pe 10 martie, ministrul Justiţiei a transmis Senatului solicitarea DNA pentru ridicarea imunităţii lui senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă. Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat pe 30 martie, iniţial pentru 30 de zile. Acesta este şi în prezent în arest. Acuzaţiile aduse de procurori se referă la trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Conducerea PSD a hotărât suspendarea din partid a senatorului până la soluţionarea dosarului penal în care acesta este implicat.
La rândul său, senatorul Voicu a declarat că nu a făcut trafic de influenţă prin judecători de la Curtea Supremă, ci doar s-a consultat cu Florin Costiniu, care i-a fost profesor la Facultatea de Drept.
Pe 8 aprilie judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost reţinuţi joi, pentru 24 de ore, după ce au fost audiaţi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Ulterior aceştia au fost eliberaţi. Audierile au avut loc în dosarul în care este cercetat senatorul PSD Cătălin Voicu. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că fac cercetări penale faţă de Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Judecătorul Florin Costiniu a solicitat CSM să fie pensionat, la scurt timp după ce a fost arestat în dosarul senatorului Cătălin Voicu. Procurorii DNA au finalizat ancheta şi i-au trimis în judecată, în 21 mai, pe senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru fapte de corupţie.
Senatorul Cătălin Voicu a rămas în arest preventiv, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, 17 noiembrie, cererile de eliberare formulate de avocaţi. La finalul celor aproximativ 11 ore de dezbateri şi audieri, instanţa supremă a stabilit următorul termen în 12 ianuarie 2011.
Catalin Voicu s-a aflat în carti din partea PSD în 2008 pentru funcţia de ministru al Internelor, dar a ratat la mustata intrarea în guvern.
Reţeaua Voicu, iniţiată pe 22 decembrie 1989, cu sprijinul lui Iliescu
Exclusiv RL: Cum a obţinut DNA arestarea celor trei
Cum rezolva Voicu problemele „cetăţeneşti” ale judecătorilor
Cătălin Chelu – 42 zile de detenţie
Asasinarea interlopului Gheorghe Mararu din Piatra Neamţ a declanşat o reacţie în lant în cadrul Ministerului de Interne, care s-a lasat cu demiteri la varf. Seful Poliţiei Române, Petre Tobă, şi secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, au fost inlocuiti în urma scandalurilor de la Ministerul de Interne. Petre Tobă era propus pentru schimbarea din funcţia de şef al Poliţiei Române, în urma scandalului de la Piatra Neamţ. Numele secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie.
Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.
În 19 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant delict pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu. Acesta încerca să-i ofere 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, în biroul acestuia, pentru a-l scăpa de dosare aflate în lucru. În declaraţiile ulterioare, Chelu a negat mituirea, dar a precizat că a acceptat să-i ofere secretarului de stat din MAI un teren şi casă, fără nici un serviciu din partea acestuia. De asemenea, a precizat că în punga pe care i-a dat-o lui Fătuloiu nu erau bani, ci două agende, un calendar şi nişte pixuri.
Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea lui Cătălin Chelu şi a încă trei persoane pentru 29 de zile. Pe 14 decembrie procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, preventiv a miliardarului Cătălin Chelu pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Procesul acestora va începe la Tribunalul Bucureşti.
Faţa nevăzută a cazului Chelu-Fătuloiu
Cum s-a negociat mita în cazul Chelu-Fătuloiu
Chelu lui Fătuloiu: „Va veni vremea cand îmi vei da banii înapoi pentru a-ţi menţine funcţia”