Omul de afaceri Gigi Becali a explicat, luni dimineaţă, că nu avea nicio intenţie să plece din ţară, duminică seară, când a fost oprit pe aeroportul internaţional Henri Coandă când voia să se îmbarce spre Israel cu un avion închiriat de la George Copos, finanţatorul echipei Rapid.
„Mă duceam în Israel să mă rog şi nu aveam nici o interdicţie să părăsesc ţara. Nu aveam nicio intenţie să plec. Interdicţia mi-au dat-o cu două ore înainte. Vezi Doamne, că mandat de aducere la procuror. Am întrebat pentru ce şi mi-au răspuns că pentru o infracţiune. Care este aia? O să vă spun eu care este infracţiunea pe care am făcut-o. Avicola Iaşi, care m-a costat vreo 15 milioane de euro, procurorul zice că am înşelat eu statul în convenţie. Dacă înşelam, dacă n-am făcut, nu trebuia să închidă AVAS-ul contractul de privatizare. Am zis, ‘Domnul procuror, dacă am înşelat, aveţi actele acolo… Am băgat cu totul, plus acţiuni, 13-15 milioane de euro. Daţi-mi dvs un milion şi vă cesionez şi toate acţiunile şi toată furăciunea aia de acolo’. Dacă îmi dă un milion, îl cesionez. Tot ce am furat la Avicola Iaşi cesionez unuia cu un milion. Deci eu am furat de la Avicola din buzunarul meu 15 milioane, care s-au spulberat”, a declarat Gigi Becali.
Poliţia de frontieră l-a oprit pe Gigi Becali să părăsească ţara, duminică seară. Becali a vrut să fugă din ţară îm contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCj) dă, luni, verdictul final în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Finanţatorul Stelei a fost audiat la Parchet, într-un dosar de înşelăciune, după ce a fost reţinut pe o pistă privată din incinta Aeroportului Otopeni. În urma audierilor, Gigi Becali a primit interdicţie de a părăsi ţara, transmite Realitatea.net.
Chestionat de jurnalişti după ce a petrecut circa o oră la Parchetul General, el acuză că anchetatorii nu doresc decât să îi „chinuie” familia. „Ceea ce vor să facă, reuşesc. Ceea ce-mi fac mie. Vor să-mi chinuie familia. Ei vor să-mi chinuie familia. Asta vor ei. Băi, te chinuim! Şi pe mine! Băi, să te ţină şi să te hingherească ca pe hoţii de cai?”, a declarat Becali, citat de Digi 24.
Dosarul schimbului de terenuri cu MApN
George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, în 24 mai 2012, de instanţa supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale, decizia fiind atacată cu recurs de către procurori.
Astfel, George Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu. Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.
Citeşte şi DNA cere închisoare cu executare pentru Becali, Babiuc şi Cioflină
Magistraţii instanţei supreme au decis achitarea celor patru pe motiv că lipseşte unul dintre elementele infracţiunii. Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu dovedesc acuzaţiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.
Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale, notau judecătorii în documentul citat.
Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.