Preşedintele Traian Băsescu l-a eliberat din funcţie pe judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj, care şi-a dat demisia din magistratură după ce a fost acuzat că a intermediat mituirea cu 15.000 de euro a unui coleg pentru a pune în libertate trei persoane arestate pentru înşelăciune, informează Mediafax.
Marţi, şeful statului a semnat decretul de eliberare din funcţia de magistrat a lui Laurenţiu Anghel – în prezent suspendat din funcţie, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.
Laurenţiu Traian Anghel, judecător la Tribunalul Dolj, prin rechizitoriul 39/P/2010 al DNA-ST Craiova din 28 iunie 2010, este judecat pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită.
Anghel este judecat alături de alte trei persoane (un judecător şi doi avocaţi), de către Curtea de Apel Cluj, după ce dosarul a fost strămutat de la Craiova.
În 5 mai 2010, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Marius Bogdan Diaconescu.
Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, Laurenţiu Traian Anghel, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare.
Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Marius Bogdan Diaconescu, prin intermediul avocatului Ciucă Octavian Tiberius şi judecătorului Anghel Laurenţiu Traian. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius – 12.000 euro, iar Anghel Laurenţiu Traian – 5.000 euro.
Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând celor patru inculpaţi.
În 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorilor Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Marius Bogdan.
În 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Anghel Laurenţiu Traian, Ciucă Octavian Tiberius şi Militaru Ion, iar la data de 8 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpatului Marius Bogdan Diaconescu.
În 4 ianuarie 2011, ei au fost eliberaţi condiţionat.
Următorul termen de judecată al acestui proces de corupţie este stabilit de Curtea de Apel Cluj pentru vineri, 9 decembrie.