Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, sâmbătă, prelungirea mandatelor de arestare preventivă până pe 20 februarie în cazul omului de afaceri Said Baaklini, al directorului general şi al directorului executiv al SC UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, precum şi al directorului Administraţiei Porturilor Constanţa, Eugen Bogatu, cercetaţi în dosarul rambursării de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro. Decizia ÎCCJ nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, potrivit Agerpres.
Procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de cei doi directori ai UCM Reşiţa pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual.
În acelaşi dosar este cercetat şi inculpatul Said Baaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani.
„În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. Libarom Agri SRL trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale”, susţin procurorii.
Sursa citată menţionează că, în baza facturii supraevaluate, în luna septembrie, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de inculpatul Baaklini, a şi cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică suma de 60 milioane euro.
În 26 noiembrie, în Portul Constanţa, marfa cumpărată a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea, însă exportul efectiv a fost împiedicat de intervenţia Parchetului.
În sarcina directorului Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Eugen Bogatu, procurorii au reţinut infracţiunile de favorizarea infractorului, trafic de influenţă şi infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat.
Potrivit DNA, Eugen Bogatu a luat toate măsurile necesare ca mărfurile cumpărate de la UCM Reşiţa SA să părăsească teritoriul României în cel mai scurt timp, angajând un vas comercial pentru transportul în Republica Guineea şi efectuând toate operaţiunile şi demersurile portuare necesare.
De asemenea, Eugen Bogatu a pretins în mod direct de la inculpatul Said Baaklini suma de 20 miliarde lei, atât pentru sine, cât şi pentru un operator portuar din Constanţa, în scopul de a rezolva problema transportului mărfurilor.