Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat, miercuri, după recursul judecat la Curtea de Apel Bucureşti, că fostul premier nu ţine la reducerea pedepsei, ci la principiul de libertate care i-a fost încălcat prin adăugarea celor şapte zile de spitalizare, după tentativa de sinucidere, la pedeapsa totală.
Ion Cazacu a explicat că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis că cele şapte zile de spitalizare ale lui Adrian Năstase nu fac obiectul unei reduceri a pedepsei, deoarece acesta şi-a provocat singur rău şi nu a suferit de o boală care să împiedice luarea lui Adrian Năstase în custodie de către poliţişti.
”S-au ridicat două probleme de principiu în această cauză, una enunţată de domnul preşedinte (al completului de judecători – n.red.): nimeni nu poate adăuga la o pedeapsa, dar dacă un inculpat şi-a provocat singur un rău, nu se poate lua în calcul (pentru reducerea pedepsei -n. red.). ”, a precizat avocatul.
Cea de-a doua interpretare a cauzei a fost formulată de către avocaţii lui Adrian Năstase şi se referă la neconstiuţionalitatea adăugării zilelor de spitalizare la pedeapsa totală.
”Interpretările luate de parchet sunt în afara legii, chiar dacă domnul procuror spune că nu. Aşa cum a încheiat clientul meu, nu cele şapte zile reprezintă un capăt de ţară, dar este un act de principiu. Nu ştiu de ce a râs sala când un procurorul a afirmat că acele măsuri (de pază la spitalul unde a fost internat Adrian Năstase după tentativa de sinucidere -n. red.) au fost luate pentru protecţia domnului Adrian Năstase. În situaţia în care o instanţă va constata că această perioadă ( de siptalizare -n. red.) nu face parte din actul pedepsei, o sa vedem cine va da explicaţii pentru privare de libertate. Pedeapsa lui Adrian Năstase nu se poate transforma într-una de doi ani şi şapte zile. Cred că este o problemă importantă şi cred că instanţa va judeca cu foarte multă atenţie. judecatorii acţionează potrivit propriilor convingeri”, a adăugat Cazacu.
Întrebat de jurnalişti dacă Adrian Năstase va face o cerere de eliberare condiţionată, avocatul a răspuns că această solicitare nu poate fi făcută de clientul său, ci de comisia de examinare a penitenciarului.
”Nu face domnul Adrian Năstase cereri pentru eliberare condiţionată, comisia din penitenciar va aprecia dacă s-a împlinit termenul. Domnul Adrian Năstase a caştigat şi nişte zile pentru că a prestat o muncă intelectuală. A scris o carte”, a conchis avocatul.
Adrian Năstase a fost adus, miercuri dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calităţii” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.
Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul lui Adrian Năstase împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul „Trofeul calităţii”.
Citeşte şi: Adrian Năstase cere din nou reducerea pedepsei