Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), al cărei preşedinte de onoare este Viorica Costiniu, protestează faţă de modul în care a fost reţinut judecătorul Florin Costiniu, calificând drept un „tratament degradant” şi „o conduită abuzivă” faptul că acesta a fost imobilizat cu cătuşe.
Asociaţia Magistraţilor din România susţine că „tratamentul degradant la care este supus magistratul Florin Costiniu, prin imobilizarea sa cu cătuşe” contravine dispoziţiilor art. 3, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi ale Legii nr.275/2006, „în condiţiile în care acesta s-a supus decent tuturor chemărilor organelor de ordine”, potrivit unui comunicat al AMR remis vineri seară şi semnat de preşedintele asociaţiei, Mona Pivniceru.
AMR mai susţine că „niciunei persoane nu i se poate aduce atingere demnităţii sale în nicio împrejurare chiar dacă se instrumentează o cauză penală şi în niciun caz ancheta ori urmărirea penală nu trebuie să şocheze, să degradeze ori să pună în pericol imaginea generală a puterii judecătoreşti”.
„Purtarea magistratului Florin Costiniu cu cătuşe pare a fi mai mult decât o conduită abuzivă. Ea reprezintă în realitate o atitudine deliberată de intimidare şi umilire, o demonstraţie nepermisă de forţă şi discreditare a puterii judecătoreşti, cu consecinţe grave pentru independenţa şi normala funcţionare a sistemului judiciar, adăugând decredibilizării oficiale a actului de justiţie o degradare umană impusă nelegal spre a sfida compatibilizarea normalităţii actelor de urmărire penală cu respectarea condiţiei umane”, se mai arată în comunicatul AMR..
Potrivit reprezentanţilor AMR, „a judeca nu înseamnă a macula, după cum nici a rămâne rezervat nu înseamnă a accepta”. „Dar în niciun caz statul de drept nu poate avea semnificaţia unor desfăşurări de forţă cu caracter intimidant, pentru a demonstra într-un iureş general un „război al tuturor, contra tuturor”, fără a se limita doar la răul de înlăturat şi acela însă cu valorizarea dispoziţiilor general-valabile şi universale, care constituie fondul juridic minimal, sub emblema căruia ar trebui să se deruleze orice acţiune de orice fel”, se arată în acelaşi comunicat.