5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialAchiziţiile publice frauduloase, din care se fac mari averi, nu prea...

Achiziţiile publice frauduloase, din care se fac mari averi, nu prea sunt reclamate la DNA. Vezi de ce

Organizatia Freedom House Romania a demarat un program transnaţional dedicat combaterii fraudei în achizitiile publice.

Proiectul  urmează să fie implementat în parteneriat cu: Ministerul Justitiei, Directia Nationala Anticoruptie, Institutul National al Magistraturii si Consiliul Superior al Magistraturii, Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Agentia Nationala pentru Integritate, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, Ministerul Public, reprezentanti ai  Asociatiei Nationale a Specialistilor in Achizitii, Expert Forum, Reteaua Euractiv (Bruxelles si Romania), mai multi parteneri internationali ca Magistrats europeens pour la democratie et les libertes (MEDEL), Konrad Adenauer Stiftung si Divizia penala si de gratieri a Ministerului de Justitie Francez, care  furnizează expertiza şi traineri.

Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor public în România aprope că nu există. În România   se fac cele mai mari aranjamente la capitolul „achiziţii pubice” şi are mereu o bilă neagră în rapoartele de ţară ale Comisiei Europene.

Motivul pentru care nu există dosare penale grele în domeniul achiziţiilor publice este faptul  că nu se fac sesizări la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar instituţiile care fac achiziţiile frauduloase  nu se constituie părţi civile prejudiciate împotriva conducătorilor instituţiei.

O altă cauză, poate cea mai importantă: conducerea politizată a instituţiilor publice din România, unde, din achiziţii publice frauduloase se pot face averi, se poate cotiza la partidul aflat la putere.

Un exemplu elocvent este dosarul  Romsilva, instituţie care a refuzat să recunoască faptul că a fost prejudiciat de conducătorul instituţiei, Ion Dumitru (PSD), prin achiziţii la preţuri si de 1000 de ori mai mari decât preţul pieţei sau prin  achiziţii inutile instituţiei. Ion Dumitru a fost trimis în judecată,  dar a fost achitat  tocmai pentru că „nu exista prejudiciu”.

Comisia Europeană a cerut României programe de combatere a criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice, programe finanţate aproape integral de Uniunea Euroeană.

 Freedom House România, director Cristina Guseth,  este singura organizaţie care a primit finanţare  pentru un proiect transnaţional dedicat combaterii fraudei în achiziţiile publice. Grantul acordat (care acoperă 90% din costurile proiectului) are o valoare totală de 427.120,00 €.

Proiectul, numit „Fighting Public Procurement Criminality. An Operational Approach”, are o durată de 26 de luni şi se concentrează pe promovarea schimbului de experienţă la nivel de traineri, experţi şi personal managerial din cadrul instituţiilor din România şi alte state din Europa, pe derularea unor seminarii de pregătire pentru magistraţi şi ofiţeri operativi, care să includă atât module teoretice, cât şi exerciţii practice, cu un accent pe colaborare inter-instituţională şi care să fie în linie cu cele mai bune practici de formare continuă în domeniu la nivel european.

Programul a demarat miercuri la Bucureşti, cu seminarul „Achiziţii publice. O abordare operaţională”, la care au participat preşedintele CSM-Oana Hăineală; şeful DNA-Călin Nistor; şeful ANI- Horia Georgescu; secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei – Ovidiu Puţura; Gabriela Scutea -procuror general adjunct, Claudiu Scărlătache- IGPR,  Thorsten GEISSLER – director, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Konrad Adenauer Stiftung, Esther BLYTHE – Charge d’Affaires, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România.

Călin Nistor, şef interimar la DNA, a sesizat la seminar  faptul că nu prea există sesizări pe această temă la DNA deoarece de cele mai multe ori conducătorii instituţiilor sunt implicaţi direct în fraude şi nu înghesuie să se denunţe.

 

 

 

 


 

 

Cele mai citite

Alerte de fenomene meteo severe în toată țara

Cod portocaliu de viscol în zone montane, lapoviță și ninsori în țară, până sâmbătă dimineață Meteorologii au emis, joi, avertizări de vreme severă, incluzând un...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...

Horoscop 3 ianuarie 2025. Oportunități și provocări

Horoscop 3 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce diverse oportunități și provocări pentru fiecare zodie, în funcție de trăsăturile caracteristice fiecărei perioade astrologice. Horoscop 3...
Ultima oră
Pe aceeași temă