8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecial30 de firme anchetate pentru evaziune şi spălare de bani

30 de firme anchetate pentru evaziune şi spălare de bani

Firme apropiate de părintele Pro TV ar fi suspectate de tranzacţii financiare nelegale în valoare de 5 milioane de euro, după cum anunţă poliţiştii antifraudă. Tranzacţiile presupus-nelegale investigate sunt din perioada 2009-2013, interval care coincide cu mandatul lui Adrian Sârbu, de președinte CEO al Central European Media Enteprises. Pe acest fond, au fost derulate ieri 20 de percheziții în București și alte opt în județul Ilfov, iar până la percheziţii probaţiunea a fost furnizată de SRI. La probaţiune a contribuit şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, care a evaluat cifrele de afaceri ale firmelor suspectate, pierderile declarate de acestea, taxele și impozitele ce trebuiau virate, plăţile făcute către firme fantomă.

O suveică formată din peste 30 de firme, în care personaj principal ar fi Adrian Sârbu, este suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani. Postul de televiziune PRO TV nu este vizat de anchetatori. 

 Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, au făcut 28 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite şi la sediul unor societăţi comerciale, dintre care 20 în municipiul Bucureşti şi 8 în judeţul Ilfov, pentru probarea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani în sumă totală de 5.000.000 de euro. Nu s-au făcut percheziţii la domiciliul lui Adrian Sârbu şi nici la PRO TV SA, au anunţat procurorii.

 Vizate ar fi unele societăţi controlate de omul de afaceri Adrian Sârbu, între care trustul Mediapro, dar şi alte societăţi care ar fi derulat tranzacţii suspecte cu trustul, spun surse judiciare. Între firmele suspectate ar fi şi SC Studiourile Media Pro SA din Buftea, Mediafax Group, Domino Production,Media Pro Distribution, Media Pro Entertainment, spun surse judiciare. 

 

Sârbu i-a aşteptat  acasă pe procurori, cu lichior şi cafea, dar nu a fost vizitat 

Tranzacţiile presupus-nelegale investigate sunt din perioada 2009-20013, perioadă ce coincide cu mandatul lui Adrian  Sârbu de preşedinte CEO  Central European Media Enteprises .

Adrian Sârbu a declarat ieri presei că i-a aşteptat pe poliţişti acasă, cu lichioruri şi cafele, dar aceştia nu l-au vizitat.

"Până acum nu a fost pusă sub învinuire nici o persoană fizică sau juridică. Percheziţile au fost făcute  în baza unor indicii rezonabile, pentru ridicare de documente contabile  şi evaluarea lor în vederea completării probaţiunii. Abia după evaluarea probelor, vor fi citate la audieri persoanele care au administrat firmele sau care au ordonat tranzacţiile suspectate. Acum, nu ne aflăm în această fază procedurală de a începe urmărirea penală faţă de persoane" ne-a declarat procurorul Vicenţiu Gherghe de la Parchetul Capitalei.

 SRI i-a monitorizat pe suspecţi şi tranzacţiile financiare derulate cu firme fantomă

Până la percheziţii, probaţiunea a fost furnizată de către SRI. La probaţiune  a contribuit şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF, care a evaluat cifrele de afaceri ale firmelor suspectate, pierderile declarate de acestea, taxele şi impozitele ce trebuiau virate, plăţile făcute către firme fantomă.

În timpul percheziţiilor au fost ridicate şi baze de date electronice. Probele tranzacţiilor financiare ridicate vor fi comparate cu indiciile obţinute din monitorizările SRI şi cu datele Direcţiei Antifraudă Fiscală.

Citeşte şi: Percheziţii în judeţul Tulcea la traficanţii de droguri

 

Într-un comunicat al Parchetului se precizează :" din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale datorate către bugetul de stat, mecanism prin care s-a produs un prejudiciu estimat la suma de 5.400.000 lei.De asemenea, rezultă indicii rezonabile că sumele de bani spălate se ridică la aproximativ 23.000.000 lei".

Surse judiciare spun că nu este exclus ca, după evaluarea probelor ridicate în timpul percheziţiilor, prejudiciile să crească.

Adrian Sârbu, răsfăţatulul Fiscului

 Nu ar fi prima dată când societăţi  conduse de Adrian Sârbu sunt suspectate că nu-şi plătesc dările către stat. Primul mare scandal reflectat de presă s-a declanşat în 2001, când se vorbea că grupul MEDIAPRO  ar avea datorii de peste 2.000 de miliarde de lei vechi.

Potrivit presei vremii, în 2002, trustul media controlat de Sârbu ar fi beneficiat, într-o primă tranşă, de ştergerea unei datorii de 800 de miliarde de lei vechi. 

Imperiu mediatic controlat două decenii de Sârbu

Adrian Sârbu a controlat trustul Media PRO încă de la înfiinţare, din 1995. Atunci, ca partener al Central European Media Enterprises (CME), a lansat PRO TV.

Din  2007 până în 2009, a ocupat funcţia de Chief Operating Officer al companiei CME, iar din  2009 pana în august 2013 a fost preşedintele   CEO al CME.

Sârbu a controlat multe societăţi care operează în domeniul media, între care Publimedia ( care editează Gândul, Bussines Magazin, Ziarul Financiar, Promotor, Pro Tv Magazin etc), PBR Publishing ( edita Playboy şi Maxim), Media Pro Pictures ( prin care a achiziţionat  studiorile de film din Buftea şi care face producţii de film) Mediafax Group etc.

La jumătatea lunii august, anul trecut, CME, prin fondatorul Ronal Lauder, a anunţat oficial că Adrian Sârbu a demisionat din funcţiile de Preşedinte şi Chief Executive Officer (CEO) ale companiei.

DE la data de 1 ianuarie , anul acesta au încetat toate relaţiile contractuale ale CME  cu Sârbu.

Citeşte şi: VIDEO. Percheziţii în patru judeţe la o reţea de traficanţi de medicamente. Din grupare fac parte cadre medicale

Cele mai citite

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă