-2.9 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialXi Jinping vrea să-i facă lui Donald Trump o ofertă cu dublu...

Xi Jinping vrea să-i facă lui Donald Trump o ofertă cu dublu tăiş: Coreea de Nord, la schimb cu rangul de mare putere pentru China

Liderii chinezi au căutat multă vreme să se prezinte ca egali ai preşedinţilor americani, dar Xi Jinping a dorit ceva mai mult – o relaţie specială care distinge China ca cealaltă mare putere într-o lume bipolară emergentă.

Administraţia Obama a refuzat să intre în joc, temându-se că asta implică o retragere americană din Asia. Dar Xi Jinping ar putea găsi în omologul său american, Donald Trump, un partener mai dispus la o astfel de abordare. Trump, care se va afla la Beijing în această săptămână, după escalele în Japonia şi Coreea de Sud, a calificat adesea China ca rival comercial nedrept şi duminică, în Japonia, a jurat că va construi un spaţiu „indo-Pacific liber şi deschis”, expresie concepută pentru a pune în evidenţă aliaţii democratici ai Americii în regiune contra ascensiunii Chinei, potrivit New York Times.

Dar Trump a vorbit despre China în termeni aproape reverenţioşi şi a făcut din Beijing un actor esenţial pentru rezolvarea impasului nuclear nord-coreean. Şi cei doi lideri au dat  semne de admiraţie reciprocă.

Preşedintele SUA va ceda?

China a pregătit minuţios vizita lui Trump, primirea fiind concepută pentru ca preşedintele american să se simtă important, unii oficiali crezând că ştiu cum să primească un magnat cu un mare ego, mai scrie cotidianul american. Acest fast va fi şi o şansă pentru Xi de a-şi prezenta „visul chinez”, o viziune a ţării sale de a se alătura sau poate să depăşească SUA ca superputere în fruntea lumii.

Analiştii se aşteaptă ca Xi Jinping să propună o versiune a ceea ce el numeşte un „nou tip de relaţie a puterii”, ideea că SUA şi China vor împărţi leadershipul mondial şi vor pune capăt unui conflict istoric între puterile emergente. Conceptul este asociat lui Xi, care l-a prezentat de când era vicepreşedinte. Dar Administraţia Obama a văzut în acesta un cod ce ar permite Chinei să-şi stabilească o sferă de influenţă în Asia.

Ambasadorul chinez în SUA îşi exprima, săptămâna trecută, speranţa că vizita lui Trump va reaprinde ideea şi va permite ambelor părţi să construiască „un parteneriat constructiv”. Analiştii chinezi consideră că actualul context funcţionează în favoarea lui Xi, pentru că liderul american se confruntă cu noi probleme legate de ancheta internă privind influenţa Rusiei în campania sa prezidenţială, dar şi cu critici în străinătate pentru abandonarea leadershipului american asupra schimbării climatice şi liberalizarea comerţului.

După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Xi a poziţionat China ca o alternativă stabilă la SUA, şi Yan Tuetong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Tsinghua din Beijing, declara că „pentru prima oară, China nu mai este într-o poziţie umilă faţă de SUA”.

Principala preocupare a lui Donald Trump va trebui să fie Coreea de Nord şi arsenalul său nuclear, iar numeroşi analişti consideră că Xi Jinping va utiliza potenţialul unei mai mari presiuni chineze asupra Phenianului, pentru a-l apropia pe omologul său american de o relaţie de „mare putere”.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...
Ultima oră
Pe aceeași temă