3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialLIVE VIDEO + FOTO. Vladimir Putin la Versailles. Noul președinte Macron îl...

LIVE VIDEO + FOTO. Vladimir Putin la Versailles. Noul președinte Macron îl așteaptă pe liderul de la Kremlin. Președinția franceză susține că va fi un dialog „fără concesii”

UPDATE 19.30: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, în contextul vizitei omologului său rus, Vladimir Putin, la Versailles că publicațiile Russia Today și Sputnik, finanțate de Kremlin, ''au fost organe de influență și propagandă'' în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din Hexagon. Mai multe aici.

"În timpul campaniei electorale, Rusia Today și Sputnik au fost agenți de influență care, în mai multe rânduri, au răspândit știri false despre mine și despre campania mea. S-au comportat ca niște organe de influență, de propagandă și de propagandă mincinoasă", a declarat Macron în cadrul conferinței de presă cu Putin, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

UPDATE 19.00: Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat, la Versailles, că sancțiunile împotriva Rusiei nu contribuie "în niciun fel" la rezolvarea crizei din Ucraina. Citeşte mai multe aici.

"Vă întrebați cum sancțiunile împotriva Rusiei ar putea ajuta la rezolvarea crizei din estul Ucrainei? Iată răspunsul: 'în niciun fel' ", a afirmat Putin.


Noul președinte al Franței, Emmanuel Macron, îl primește luni, la Palatul Versailles, pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, informează AFP citată de Agerpres.

Macron se declară pregătit să negocieze o "relație în forță" cu Rusia, pe care nu intenționează s-o menajeze în dosarul sirian și nici în problema Ucrainei.

Tânărul șef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârșitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu președintele american Donald Trump.

"Donald Trump, președintele turc (Recep Tayyip Erdogan) și președintele rus sunt într-o logică a relațiilor în forță, care nu mă deranjează", a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.

Chiar dacă nu crede în "invectiva publică", Macron, 39 de ani, înțelege "să nu lase nimic să treacă de la el" în convorbirile sale cu 'greii' acestei lumi, notează AFP. El promite un "dialog exigent", "fără nicio concesie", cu omologul său rus, care menține în ultimii ani relații tensionate cu Occidentul.

Pe agenda întâlnirii lor de luni figurează teme precum relațiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului și crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord și Libia.

Cei doi lideri au programată o întâlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezența delegațiilor, o conferință de presă comună și inaugurarea unei expoziții care servește ca pretext pentru această întâlnire.

Expoziția "Petru cel Mare, un țar în Franța" reînvie amintirea vizitei lui Petru I, personalitate dragă lui Vladimir Putin, la Versailles în mai și iunie 1717, un eveniment care avea să impulsioneze relațiile diplomatice între Franța și Rusia.

Vladimir Putin se va deplasa de asemenea la noul Centru spiritual și cultural ortodox rus, care dispune și de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului.

Putin plănuia să participe la inaugurarea acestui centru în octombrie 2016, dar escaladarea verbală între Paris și Moscova provocată de campania militară a regimului sirian și aliatului său rus împotriva zonei controlate de rebeli la Alep (nordul Siriei) l-a făcut să renunțe la această vizită.

Pentru Emmanuel Macron este necesar să se "vorbească cu Rusia" pe tema crizei siriene pentru a "schimba cadrul de ieșire din criza militară" și "construirea într-o manieră mult mai colectivă a unei soluții politice inclusive".

Președintele francez estimează că îndepărtarea occidentalilor în acest dosar, în avantajul procesului de încetare a focului mediat de Rusia, Iran și Turcia, înseamnă "înfrângerea" lor.

În același mod, el intenționează să discute pas cu pas dosarul ucrainean. "Rusia a invadat Ucraina", a declarat Macron la încheierea G7, în timp ce Moscova neagă orice implicare în acest conflict.

Pentru a stabili o relație personală, fiecare va trebui să facă un pas spre celălalt. Emmanuel Macron a afirmat în timpul campaniei sale că "nu face parte dintre cei care sunt fascinați de Vladimir Putin" și că nu împărtășește "valorile" acestuia.

În mesajul său de felicitare trimis tânărului omolog francez după alegerea sa, Putin a pledat pentru "depășirea neîncrederii reciproce".

Întâlnirea dintre Macron și Putin intervine după ce în timpul campaniei electorale franceze președintele rus a primit-o la Kremlin pe candidata extremei drepte Marine Le Pen, iar mișcarea politică "En Marche!" al lui Emmanuel Macron a fost victima unui atac informatic, atribuit hackerilor ruși.

Potrivit lui Thomas Gomart, de la Institutul francez pentru relații internaționale (IFRI), Putin intenționează să "corecteze imaginea foarte negativă pe care a lăsat-o în timpul campaniei prezidențiale, primind-o pe Le Pen".

Palatul Elysee anunță, în ceea ce-l privește, că va reitera faptul că "prioritatea franceză este Germania și proiectul european, în timp ce Moscova a mizat pe dezintegrarea Europei".

La Moscova, Fiodor Lukianov, președintele Consiliului pentru politică externă și de apărare, estimează că este "evident că partea rusă încearcă o ieșire din impas".

Cu toate acestea, "nu trebuie să avem așteptări de la această vizită; ideea este ca cei doi lideri să se cunoască și să creeze o ambianță pozitivă …sau nu", spune el.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă