10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Oficialii UE cer Rusiei eliberarea ''fără întârziere'' a manifestanților arestați în...

VIDEO. Oficialii UE cer Rusiei eliberarea ”fără întârziere” a manifestanților arestați în urma unui protest împotriva corupției

Oficialii Uniunii Europene au cerut, luni, Rusiei să elibereze sutele de manifestanți care, duminică, au protestat împotriva corupției, transmite AFP, potrivit Agerpes.

"Operațiunile poliției în Federația Rusă, care a încercat să disperseze manifestanți și a arestat sute de cetățeni, printre care și liderul de opoziție Aleksei Navalnîi, i-au împiedicat să își exercite libertățile fundamentale, printre care libertatea de expresie, de asociere și de adunare pașnică, înscrise în Constituția rusă. Cerem autorităților ruse să își respecte pe deplin angajamentele internaționale (…), să respecte aceste drepturi și să îi elibereze fără întârziere pe manifestanții pașnici care au fost arestați"", a precizat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene.

Opozantul Aleksei Navalnîi și sute dintre susținătorii săi au fost arestați duminică în timpul unor manifestații anticorupție de la Moscova și din alte orașe din Rusia, una din cele mai puternice mobilizări împotriva președintelui Vladimir Putin de la preluarea noului său mandat la Kremlin în 2012.

Navalnîi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deține controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Înregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacționat până în prezent.

De formație jurist, Aleksei Navalnîi denunță de câțiva ani, pe blogul său, corupția la nivel înalt din Rusia și și-a anunțat deja intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018 din Rusia.

 

Cele mai citite

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, convins că România va fi vizitată de turiști qatarezi

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat miercuri că este încrezător în creșterea numărului de turiști din Qatar care vizitează România, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă