21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialUngaria a îndepărtat bariera de sârmă ghimpată de la graniţa cu Slovenia

Ungaria a îndepărtat bariera de sârmă ghimpată de la graniţa cu Slovenia

Bariera de sârmă ghimpată instalată la frontiera dintre Ungaria şi Slovenia a fost îndepărtată, vineri după-amiaza, a anunţat Ministerul ungar de Interne, relatează Mediafax.

În acest context, Ministerul a mai subliniat că aceasta a fost instalată în scop „experimental”, scrie, sâmbătă după-amiaza, MTI.

„Experimentul” a avut legătură cu gardurile de sârmă ghimpată pe care Ungaria le-a ridicat la frontierele cu Serbia şi Croaţia, potrivit Guvernului de la Budapesta, citat de agenţia de stat.

Ministrul de Interne Sandor Pinter urmează să o întâlnească pe omologul său sloven Vesna Gyorkos Znidar luni dimineaţa, pentru a clarifica eventuale „neînţelegeri” şi pentru a discuta despre „sistemul controlului şi patrulării la frontieră”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Premierul Viktor Orban a anunţat, după ce a fost primit vineri la Viena că Guvernul ungar nu plănuieşte să construiască vreun gard la frontiera cu Slovenia.

El a precizat că sunt în curs lucrări în vederea „curăţirii” unei fâşii de pământ de-a lungul frontierei, pentru ca pe aceasta să poată să fie desfăşurat „echipament mobil”, fără să facă alte preizări.

Dat fiind că Slovenia este membră a zonei Schengen, la frontiera cu Ungaria nu trebuie să se construiască ceva care nu poate fi „îndepărtat” într-o zi, a spus Orban.

Slovenia este mulţumită de decizia Ungariei de a dezmembra bariera de sârmă ghimpată pe care Budapesta a instalat-o pe o porţiune a frontierei comune joi, a declarat vineri ministrul sloven de Externe Karl Erjavec.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă