3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialAl doilea spital al organizației Medici fără Frontiere a fost bombardat, de...

Al doilea spital al organizației Medici fără Frontiere a fost bombardat, de această dată în Yemen

Un spital din Yemen, aparținând al organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF), a fost bombardat de un raid aerian al forţelor coaliţiei saudite, fiind rănite mai multe persoane, transmite Mediafax.

Directorul unui spital coordonat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere, localizat în nordul Yemenului, într-o zonă controlată de miliţiile Houthi, a anunţat marţi că instituţia medicală a fost bombardată de forţele coaliţiei saudite în cursul nopţii de luni spre marţi, fiind rănite mai multe persoane în urma atacului.

O coaliţiei coordonată de Arabia Saudită a intervenit în războiul civil din Yemen în luna martie în încercarea de a restaura Guvernul yemenit, înlăturat de la putere de militanţii Houthi, dar numărul victimelor în rândurile civililor a crescut de atunci, ceea ce a alarmat ONU şi organizaţiile pentru drepturile omului.

„Unitatea medicală a MSF din oraşul Saada (din nordul Yemenului) a fost lovită de câteva raiduri aeriene noaptea trecută (noaptea de luni spre marţi) cu pacienţi şi membri ai personalului înăuntrul clădirii”, au precizat reprezentanţi ai MSF într-un mesaj postat pe Twitter.

„Raidurile aeriene au dus la distrugerea întregului spital, cu tot ce se afla înăuntru – instrumente şi aparate medicale – şi la rănirea, în grad mediu, a câtorva oameni”, a declarat Ali Mughli, directorul spitalului, citat de agenţia de presă yemenită Saba, coordonată de miliţiile Houthi, susţinute de Iran şi împotriva căreia luptă coaliţia saudită.

Potrivit Saba, alte raiduri aeriene au lovit şcoli de fete din apropiere şi au distrus câteva case ale localnicilor.

Niciun purtător de cuvânt al coaliţiei saudite nu a comentat acuzaţiile din partea MSF.

Pe data de 3 octombrie, un atac similar a avut loc în oraşul Kunduz din Afganistan. Atunci, un alt spital coordonat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere a fost bombardat într-un raid aerian al forţelor americane, ce s-a soldat cu moartea a cel puţin 30 de persoane – pacienţi şi angajaţi -, potrivit unui anunţ al MSF făcut public duminică.

„Nu putem vorbi despre „greşeli” în cazul legilor internaţionale privind drepturile omului. E vorba dsepre intenţii, fapte şi explicaţii. Este precizat faptul că atacarea spitalelor în zone de război este interzisă şi ne aşteptăm să fim protejaţi”, a declarat directorul MSF, Joanne Liu, luna trecută.

Yemen se confruntă cu un război civil din martie 2015, când rebelii şiiţi Houthi au avansat spre fosta capitală Aden, forţându-l pe preşedintele Abd Rabu Mansour Hadi să fugă la Riyadh şi determinând o coaliţie condusă de Arabia Saudită să lanseze o campanie aeriană împotriva lor.

Organizaţia Amnesty International a avertizat că ofensivele recente ale celor două părţi ar putea constitui crime de război.

Peste 5.600 de persoane au murit în timpul conflictului din Yemen.

 

 

Cele mai citite

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă