UPDATE. 15:15. Parchetul din Charleroi a exclus pista teroristă în moartea agentului de securitate de la o centrală nucleară din Belgia şi a dezminţit informaţia potrivit căreia cardul de acces al acestuia în centrală ar fi fost furat, transmite sâmbătă Le Soir, preluat de Agerpres.
Bărbatul, identificat drept Didier Prospero, a fost descoperit împuşcat, joi seară, în baia casei sale din Froidchapelle, împreună cu câinele său, ucis şi el. Descoperirea macabră a fost făcută de cei trei copii ai bărbatului, atunci când s-au întors de la şcoală. Anterior, presa belgiană scrisese că bărbatul a fost împuşcat în plină stradă, în timp ce-şi plimba câinele. Prospero lucra ca paznic la Institutul de Radiologie din Fleurus (în Valonia).
Pentru moment, nu se cunoaşte mobilul crimei. Anchetatorii urmăresc două piste: fie cea a unui jaf terminat prost, fie cea a unei crime având legătură cu viaţa privată a bărbatului.
10:30. Un agent din dispozitivul de securitate de la o centrală nucleară din Belgia a fost ucis joi seara în oraşul Charleroi, iar legitimaţia sa de acces la centrală a dispărut, relatează sâmbătă publicaţia belgiană Derniere heure, care remarcă, între altele, faptul că, deşi crima s-a produs cu două zile în urmă, aceasta a fost ignorată complet de presă în mod nejustificat, scrie Agerpres.
Agentul de securitate se plimba cu câinele său când a fost împuşcat joi seara, iar ecusonul său, care permitea accesul în centrală, a dispărut, au confirmat surse poliţieneşti.
Investigaţia se anunţă deosebit de delicată, mai ales după triplul atentat de marţi ce a zguduit Belgia, în condiţiile în care centralele nucleare figurează printre potenţialele ţinte ale celulei teroriste pe axa Paris – Bruxelles.
La 17 februarie, Derniere heure dezvăluia că directorul programului belgian de cercetare şi dezvoltare nucleară a fost spionat de această faimoasă celulă teroristă franco-belgiană, suspectată de comiterea atentatelor de la Paris şi Bruxelles.
După această dezvăluire de presă, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar să ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din ţară, mai scrie publicaţia menţionată. El a făcut aceasta mai târziu, în ziua atentatelor, adaugă ziarul.
Totuşi, în ziua uciderii agentului de pază, care lucra la centrala nucleară Tihange (situată la Lieges, la 73 de kilometri distanta de Bruxelles), canalul de televiziune RTBF relatase că autorităţile au retras legitimaţiile de acces pentru 11 lucrători ai centralei în ultima săptămână, adică după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat ‘creierul’ atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris în cartierul bruxellez Molenbeek, membru al grupării care a comis şi atacurile de marţi de la Bruxelles.
Teroriştii de la Bruxelles, scria anterior Derniere heure, intenţionau comiterea unor acte diversioniste la centralele nucleare belgiene, dar şi-au schimbat ţintele după ce au fost încolţiţi de poliţie, ca urmare a intensificării raidurilor acesteia, ce au dus la arestarea mai multor militanţi ai celulei franco-belgiene.
Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu şapte reactoare, la Doel (nord) şi Tihange, în apropiere de graniţa cu Germania. Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marţi, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele de la aeroport şi metrou.