12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO FOTO Cutremur devastator în Mexic, cu magnitudinea de 8,1 grade pe...

VIDEO FOTO Cutremur devastator în Mexic, cu magnitudinea de 8,1 grade pe scara Richter. Cel puțin 58 de oameni au murit. Doi turiști români au cerut ajutor

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8, 1 grade pe scara Richter s-a produs în largul coastelor Mexicului, transmite Institutul American de Geofizică (USGS) şi Centrul de alerte tsunami din Oceanul Pacific, informează The Independent. Fenomenul este neobișnuit pentru zona respectivă, iar cetățenii au primit ordin de evacuare.


UPDATE 00.20: Bilanțul morților a crescut la cel puțin 58, potrivit unor surse oficiale, citate de BBC.

Citiți mărturii aici: FOTO VIDEO Școli, spitale și case, distruse în cel mai puternic cutremur din Mexic, din ultimul secol. Un milion de oameni, în beznă

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele cutremurului din Mexic și ale uraganului Irma

 

19.45: Potrivit Reuters, cel putin 34 de persoane au murit.

„Aproape că m-a dărâmat”, a mărturisit un bărbat în vârstă de 64 de ani, Gildardo Arenas Rios.

Primarul orașului Juchitan din statul Oaxaca, Gloria Sanchez, a precizat că situația este „critică”, „cea mai groaznică din istorie”.

 

 17.40: Bilanțul morților a urcat la cel puțin 33 de persoane, potrivit BBC News.

16.15: Bilanţul cutremurului din Mexic a ajuns la cel puţin 27 de morţi, a anunţat preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, potrivit BBC News.

UPDATE 14.15: Cel puțin 15 oameni și-au pierdut viața în urma cutremurului din Mexic, care a avut 62 de replici, scrie Daily Mail. 

Printre ei se numără și doi copii din statul Tabasco, iar zece victime sunt din orașul Juchitan, statul Oaxaca. De altfel, cele mai multe pagube au fost înregistrate de autorități în Juchitan, unde s-au prăbușit primăria, un hotel, un bar, dar și alte clădiri. Echipele de salvare continuă și la această oră să scoată oameni de sub dărâmături. 



13.00: FOTO Cel mai devastator cutremur din Mexic s-ar putea repeta. Ce s-a întâmplat, în urmă cu 32 de ani, în Ciudad de Mexico

UPDATE 12.40 Familia a doi cetățeni români, care se aflau în vacanță în Mexic, a solicitat ajutor la Ambasada României la Ciudad de Mexico, informează Ministerul de Externe. Românii au fost identificați și în prezent se află în siguranță. 

De asemenea, MAE precizează că a creat o celulă de criză pentru cutremurul din Mexic și uraganul Irma. 

12.30: MAE a emis o atenționare de călătorie în Mexic, în urma producerii seismului devastator care a măturat coasta de est a statului

12.00:  Președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a confirmat într-o declaraţie televizată că cinci persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului care a lovit coasta mexicană în această dimineaţă şi susţine că se aşteaptă noi replici, dintre care una ar putea fi de peste 7 grade pe scara Richter. A șasea victimă a fost înregistrată în Guatemala.

UPDATE 11.00: Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața, în urma seismului de pe coastele Mexicului. Cinci dintre victime sunt din Mexic, iar a şasea din Guatemala. Printre cele cinci persoane decedate în Mexic se află şi doi copii în oraşul Tabasco, potrivit Associated Press.

UPDATE 10.30: A fost detectat un tsunami în urma cutremurului. Valuri de 70 de centimetri se îndreaptă spre țărm. Este de așteptat ca valurile să ajungă la 2-3 metri când vor ajunge la țărm, în sudul Mexicului.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu clădiri și statui care se mișcă în timpul cutremurului și cu oameni care ies în fugă din clădiri.

Camerele de supraveghere din imobile au surprins de asemenea momentul seismului. Una dintre ele, amplasată într-o clădire cu 10 etaje, arată cum totul se zguduie și se mișcă.

UPDATE 09.50: Bilanțul seismului a fost revizuit la patru morți în Chiapas și Tabasco, iar în Ciudad de Mexico, mai multe persoane s-ar afla sub dărâmăturile unui hotel, scrie El Pais. 

UPDATE 09.30: Pe contul său de twitter, președintele Enrique Pena Nieto a anunţat că "protocoale de protecţie civilă sunt activate, inclusiv Comitetul de urgenţă naţional". 

Potrivit presei, două persoane ar fi murit în orașul Chiapas. Activitatea din această localitate a fost suspendată, iar școlile sunt închise.

UPDATE 09.00: Magnitudinea cutremurului a fost revizuită, la 8, 4 grade, însă Institutul American de Geofizică a estimat că seismul ar fi avut 8, 1 grade, fiind urmat de patru replici foarte puternice, toate mai mari de 5. Alerta de tsunami s-a extins și pentru insulele Fidji, Tokelau, Cook și Samoa Americană.

Este cel mai puternic cutremur de anul acesta și la această magnitudine este de așteptat să fie urmat de numeroase replici, undele puternice, care pot atinge magnitudinea 6.

Astfel, statele care se află sub avertizarea de tsunami, după ultima actualizare sunt:  Fidji, Tokelau, Cook și Samoa Americană, Mexic, El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Panama și Honduras. 


Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 100 de kilometri de Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri. O avertizare de tsunami a fost emisă pentru Mexic, El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Panama și Honduras.

Știre în curs de actualizare. 

 

Cele mai citite

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă