1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialUPDATE: UE a extins lista de sancțiuni contra Rusiei

UPDATE: UE a extins lista de sancțiuni contra Rusiei

Uniunea Europeană (UE) a decis, luni, să extindă lista cu sancţiuni ţintite, în lipsa unei „dezescaladări” în Ucraina, a anunţat Consiliul, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Treisprezece nume ale unor personalităţi ruse sau proruse au fost adăugate pe lista cu cele 48 de persoane deja vizate de interdicţii de călătorie şi blocarea averilor. Pe listă au fost introduse şi numele a două firme care au obţinut profit de pe urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, au precizat surse diplomatice.

Numele persoanelor şi firmelor vizate nu erau disponibile, imediat, luni. Însă cele două firme vizate sunt societăţi din Crimeea confiscate după anexarea peninsulei ucrainene în martie. UE rămâne în faza a doua a sancţiunilor – a măsurilor ţintite -, constând în interdicţii de călătorie şi blocarea averii.

Uniunea se află în continuare în etapa de pregătire a unei eventuale a treia faze, implicând sancţiuni economice mult mai vaste vizând Rusia. Însă cele 28 de state membre ale UE au poziţii diferite asupra acestui subiect, din cauza consecinţelor diplomatice şi economice. Cele 48 de personalităţi înscrise până în prezent pe listă sunt oficiali ruşi (parlamentari, militari) şi separatişti ucraineni proruşi.

Separatiştii au organizat duminică referendumuri privind independenţa, în două regiuni din estul ţării, deschizând calea unei împărţiri a Ucrainei. Aceste consultări sunt considerate ilegale de către Kiev şi Occident. Rusia a anunţat luni că va "respecta" voinţa ucrainenilor din estul ţării, insistând totodată asupra "dialogului" cu Kievul.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE Didier Burkhalter, aflat luni în vizită la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor europeni de Externe, s-a declarat "convins" de "voinţa" diferitelor părţi, inclusiv a Moscovei, de a angaja "un dialog" menit să pună capăt crizei.

Cele mai citite

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...
Ultima oră
Pe aceeași temă