13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTurcia întărește securitatea la granița cu Siria

Turcia întărește securitatea la granița cu Siria

Armata turcă a desfășurat, sâmbătă, mai multe piese de artilerie într-un sector de la granița cu Siria unde au loc constant confruntări între forțele Ankarei și miliții kurde. Această desfășurare nu vizează înlocuirea, ci întărirea efectivelor prezente deja la frontiera cu Siria, potrivit AFP, informează Agerpres.

Potriivt agenției Anadolu, un convoi militar conținând cel puțin cinci obuziere a sosit la Kilis, provincie de la frontiera cu Siria și locul unor schimburi de tiruri transfrontaliere recente între armata turcă și Unitățile de apărare ale poporului kurd (YPG). Această desfășurare nu vizează înlocuirea, ci întărirea efectivelor prezente deja la frontiera cu Siria, a precizat agenția, citând surse militare.

Provincia Kilis se află vizavi de cantonul kurd Afrin, situat în nord-vestul Siriei și controlat de unitățile YPG, blamate de Ankara, dar susținute de Washington. Între armata turcă și YPG au avut loc schimburi de focuri de mai multe ori în ultimele luni în zona respectivă de frontieră și Ankara a amenințat de multe ori cu lansarea unei ofensive împotriva Afrin.

Turcia susține că YPG provine din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație separatistă kurdă considerată ''teroristă'' de Ankara și aliații săi occidentali. În schimb, SUA sprijină milițiile kurde respective, care, împreună cu combatanți arabi, au lansat o ofensivă pentru recucerirea orașului Raqa, fief al grupării Stat Islamic în Siria.

Ankara a lansat deja o ofensivă terestră în nordul Siriei în august 2016, în scopul de a îndepărta gruparea Stat Islamic de la frontiera sa și de a împiedica joncțiunea diferitelor zone controlate de jihadiștii SI.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă