Elevul de 16 ani Mehmet Emin Altunses, inculpat şi încarcerat miercuri, la Konya (centrul Turciei), pentru „insultă la adresa preşedintelui” Recep Tayyip Erdogan, a fost pus în libertate vineri în urma unei plângeri depuse de avocaţii săi, relatează AFP.
Arestarea sa, o premieră pentru aceste motive în cazul unui minor, a generat critici pe reţelele de socializare, dar şi din partea opoziţiei, care a denunţat deriva regimului islamo-conservator. Mehmet Emin Altunses, s-a întâlnit cu părinţii săi şi cu numeroşii jurnalişti care îl aşteptau în faţa închisorii din acest oraş, un bastion islamist, a precizat postul de ştiri CNN-Turk, preluat de Mediafax.
"Nu se pune problema să dăm înapoi, vom continua pe această cale", a declarat el la ieşirea din închisoare. Avocaţii săi au depus miercuri o plângere la tribunalul care l-a inculpat, cerând să poată compărea în stare de libertate în cadrul unui eventual proces.
Minorul, membru al unei mişcări de stânga, este acuzat de justiţie că l-a insultat pe liderul turc miercuri, în cursul unei ceremonii în memoria unui învăţător laic ucis de islamişti în 1930. Într-un discurs pronunţat cu această ocazie, tânărul l-a acuzat pe Erdogan că este "şeful furtului, mitei şi corupţiei".
Arestat de poliţie la şcoală şi prezentat imediat justiţiei, el a pledat nevinovat, iar avocatul său a menţionat că aceste acuzaţii circulă liber pe reţelele sociale. Tânărul riscă până la patru ani de închisoare dacă Ministerul Justiţiei decide că poate fi judecat pentru acuzaţiile care i se aduc.
Cazul său a fost relatat pe larg de presă, iar mama lui s-a declarat "şocată de arestarea lui ca şi cum ar fi un terorist înarmat". "Nu este decât un copil, locul lui este la şcoală, nu în închisoare", a apreciat Nazmiye Gok, citată de cotidianul Hürriyet.
Premierul Ahmet Davutoglu a sugerat joi că apără această măsură controversată, afirmând că "toată lumea trebuie să respecte funcţia preşedintelui".
Alţi trei liceeni care manifestau în sprijinul tânărului încarcerat au fost arestaţi joi, fără a fi inculpaţi până în prezent.
Guvernul turc, condus din 2003 până în august 2014 de Erdogan, devenit ulterior preşedinte, a fost vizat în vara lui 2013 de o mişcare de contestare populară inedită, pentru "derivă autoritară" şi islamistă.
Puterea a fost vizată în iarna lui 2013-2014 de un amplu scandal de corupţie, care a fost ulterior clasat de justiţie.
Erdogan îl acuză pe imamul aflat în exil Fetullah Gulen, fostul său aliat devenit inamicul numărul unu, că a orchestrat acest scandal pentru a-l înlătura de la putere.