7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialTurcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan

Turcia: Începe procesul a doi jurnaliști care au stârnit furia președintelui Ergodan

Procesul împotriva a doi jurnaliști turci, acuzați de spionaj și de dezvăluire de secrete de stat, începe, vineri, la Istanbul. Ei au stârnit furia preledintelui Recep Tayyip Erdogan, după ce au publicat un articol despre implicarea Turciei în conflictul din Siria, informează AFP, citat de News.ro.

Can Dundar, editorul şef al publicaţiei Cumhuriyet şi Erdem Gul, şeful redacţiei din Ankara, sunt acuzaţi că ar fi dezlăluit secrete de stat, au militat cu agresivitate pentru înlăturarea guvernului şi ar fi ajutat o organizaţie teroristă înarmată. Acuzaţiile la adresa celor doi vin după ce ziarul lor, cel mai important al Opoziţiei din Turcia, a publicat un articol în care acuza guvernul de la Ankara că livrează ilegal arme rebelilor din Siria. Informaţiile au alimentat astfel speculaţiile, deja existene, despre legăturile guvernului turc cu diverse grupuri islamiste din Siria.

Procurorii au cerut pentru fiecare jurnalist condamnarea pe viaţă şi câte o pedeapsă suplimentară de 30 de ani, în condiţiile în care însuşi preşedinetele turc i-a avertizat că „vor plăti scump”, relatează AFP.

Citește și: Erdogan maltratează libertatea presei

Pe 26 februarie, jurnaliştii au fost eliberaţi din arest, după trei luni, ca urmare a unei sentinţe a Curţii Constituţionale, potrivit căreia celor doi le-a fost violată libertatea de exprimare. Sentinţa a stârnit furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că nu o respectă şi chiar a ameninţat cu dizolarea Curţii Constituţionale.

Potrvit presei străine, această instituţie este una dintre puţinele din Turcia care nu este controlală de regimul Erdogan. De altfel, chiar procesul este descris de liderii opoziţiei turce de dreapta şi de mediile occidentale drept o nouă ncercare a liderului de la Ankara de a-şi elimina adversarii.

În sprijinul celor doi jurnalişti au venit şi personalităţi din întreaga lume, printre care renumitul scriitor peruan Mario Vargas Llosa şi sefii cotidianului britanic The Guardian.

Din august 2014, de când Recep Tayyip Erdogan a devenit preşedinte, aproape 2.000 de oameni au fost acuzaţi că l-au insultat, mai notează AFP.

Citește și:  Doi jurnaliști, ARESTAȚI în Turcia. Care este motivul

Cele mai citite

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...

Pregătiri pentru Sărbători în Domeniul HoReCa: Dotări Esențiale pentru Confortul Clienților

Pe măsură ce sărbătorile se apropie, domeniul HoReCa trebuie să fie pregătit să ofere o experiență de neuitat oaspeților săi. Dotările de calitate nu...

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...
Ultima oră
Pe aceeași temă