-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialTentative de împăcare la Camp David

Tentative de împăcare la Camp David

Preşedintele Barack Obama încearcă să îşi convingă aliaţii din Golf, în special Arabia Saudită, că SUA sunt angajate în apărarea securităţii lor, în pofida unei îngrijorări profunde a liderilor arabi provocată de eforturile americane pentru negocierea unui acord nuclear cu Iranul.

În cadrul summitului organizat la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, în Maryland, preşedintele Barack Obama s-a întâlnit cu reprezentanţii Arabiei Saudite, Kuweitului, Qatarului, Bahreinului,  Emiratelor Arabe Unite şi Omanului, toate state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, pentru discutarea cooperării în domeniul securităţii, tensiunile generate de politica americană faţă de Teheran, Siria şi revoltele Primăverii Arabe. Dar, toate subiectele au fost eclipsate de decizia unor ţări de a trimite la summit lideri de rang inferior.

Liderii arabi se tem că ridicarea sancţiunilor occidentale în cadrul unui acord nuclear cu Iranul va acţiona în mod destabilizator în regiune. La dineul de la Casa Albă din ajunul lucrărilor summitului, Obama a trebuit să facă faţă declaraţiilor şi promisiunilor invitaţilor săi de a egala capacitatea nucleară a Iranului. „Nu putem sta cu braţele încrucişate în timp ce Iranul este autorizat să menţină o mare parte a capacităţii sale nucleare şi să continue cercetările”.

Jumătate de măsură

Pentru Obama, preşedinte care a venit la putere promiţând că va lupta pentru eliminarea armelor nucleare, afacerea Iran a prezentat o nouă dilemă. Dacă acordul va fi semnat luna viitoare, Obama va fi în măsură să se laude că a câştigat un deceniu sau poate mai mult înainte ca Iranul să poată ameninţa în mod credibil că deţine arma nucleară. Dar lăsându-i 5.000 de centrifuge şi un program de cercetare şi de dezvoltare – caracteristici la care Israelul şi ţările arabe se opun vehement – Obama  recunoaşte în fapt dreptul Iranului de a continua îmbogăţirea uraniului, una din cele două căi spre o armă nucleară.

Liderii statelor arabe sunnite susţin că dacă Iranul va merge pe această cale, Washingtonul nu va putea urmări evoluţia, deşi capacităţile nucleare iraniene vor fi întârziate cu câţiva ani. Potrivit lui Gary Samore, consilier pe probleme nucleare al lui Obama, „cu sau fără un acord, va fi o presiune a proliferării nucleare în Orientul Mijlociu”. Emiratele Arabe Unite au semnat un acord cu SUA acum câţiva ani pentu construirea de centrale nucleare dar care interzice îmbogăţirea propriului uraniu. În ultimul deceniu, Guvernul saudit a finanţat proiecte de cercetare nucleară, dar nu există dovezi că ar fi încercat să construiască sau să achiziţioneze instalaţii asemenea celor deţinute de Iran. Şi totuşi, saudiţii evocă obiectivul de înarmare nucleară.

Cele două feţe ale Teheranului

Experţi ai ONU şi surse occidentale au dezvăluit că Republica cehă a blocat în acest an o tentativă a Iranului de a cumpăra o importantă cantitate de tehnologie ce poate fi utilizată pentru îmbogăţirea uraniului, după ce documente false au atras suspiciuni. Asta în timp ce delegaţia iraniană negocia cu puterile mondiale un acord asupra programului nuclear, cu scopul de a fi ridicate sancţiunile internaţionale contra Teheranului.

Incidentul se adaugă preocupărilor statelor occidentale dacă pot avea încredere că Teheranul va respecta clauzele unui acord final. Printre condiţii se află reducerea numărului centrifugelor şi alte limite nucleare pe termen lung. Dar, un raport al experţilor pentru Iran ai Comitetului de sancţiuni al Consiliului de Securitate relevă tentativa acestui stat de a achiziţiona în ianuarie o serie compresoare, fabricate de o societate americană afiliată la Howden Compressors CKD.

Grupul experţilor ONU a notat că a fost informat de către Marea Britanie de existenţa unei reţele active de aprovizionare a Iranului cu materiale nucleare, reţea legată de întreprinderi aflate pe lista neagră onusiană. Compresoarele au utilizare civilă, dar şi nucleară, inclusiv în lanţul centrifugelor. Toate datele justifică temerile Israelului şi ale statelor arabe legate de adevăratele intenţii ale Teheranului.  

Declaraţiile prinţului Turki bin Faisal, 70 ani, fost şef al serviciilor secrete saudite, făcute la o recentă confe-rinţă la Seul, au făcut ocolul lumii: „Ceea ce vor face iranienii, vom face şi noi“.

Cele mai citite

Producția de vin spumant în UE a scăzut: România își menține poziția în topul producătorilor

Uniunea Europeană a produs 1,496 miliarde de litri de vin spumant în 2023, marcând o scădere de 8% față de cele 1,624 miliarde produse...

Rangers, sfătuită să profite de forma bună a lui Ianis Hagi

Jurnalistul Mark Guidi consideră că este momentul ideal pentru o vânzare strategică a jucătorilor în formă. Probleme în gestionarea transferurilor la Rangers Rangers este îndemnată să...

Celebra lucrare „Carmina Burana” va fi interpretată de tenorul Ștefan von Korch pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca. După un sezon de sărbători...
Ultima oră
Pe aceeași temă