70 de jucători, din care 16 din primii 50 aflaţi în clasamentul mondial, sunt suspectaţi că au trucat meciurile în cursul ultimului deceniu, totul legat de pariuri frauduloase ale unor grupări din nordul Italiei, Siciliei şi Rusiei.
Cele două media, care nu citează nici un nume de jucători, afirmă că au avut acces la dovezi de corupţie la scară amplă conţinute în arhive secrete. Documentele sunt legate în special de o anchetă dusă în 2007 de către ATP, instanţa conducătoare a circuitelor profesionale, şi dezvăluie că grupuri de pariori din nordul Italiei, Siciliei şi din Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, din care trei la Wimbledon şi unui la Roland-Garros. Anchetatorii au identificat şi un grup de pariori de mai mică importanţă, cu baza în Franţa. Grupurile de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel.
BBC precizează că „raportul confidenţial al anchetatorilor destinat comitetului de etică, datat din 2008, sugerează că investigaţiile au fost efectuate asupra a 28 de jucători, dar raportul nu a avut niciodată vreun efect”. Potrivit BBC şi BuzzFeed, opt dintre aceşti jucători sunt îns-crişi la Open Australia, care a început luni la Melbourne.
Prezent la Melbourne, numărul 1 al tenisului mondial, Novak Djokovici, nu s-a declarat mirat de dezvăluirile făcute în ajun de BBC şi site-ul BuzzFeed. După ce a înregistrat prima sa victorie în faţa sud-coreeanului Chung Hyeon, el a evocat o afacere din trecut şi a recunoscut: „am fost abordat indirect, prin intermediari dintre oamenii care lucrau cu mine la acea vreme (2007). Evident, am spus imediat nu. Persoana care încerca să mă contacteze nici măcar nu a ajuns până la mine”. Djokovici a asigurat că a trăit această tentativă, destinată să-l facă să piardă unul din meciurile sale, când i s-au oferit 200.000 de dolari, în timpul turneului din Saint Petersburg. În 2007, francezul Arnaud Clement declarase că refuzase să se lase cumpărat pentru a pierde un meci.
Anchetă fără urmări
BBC şi BuzzFeed, care au efectuat o amplă anchetă, au precizat că au avut acces la documente confidenţiale potrivit cărora ATP a încercat să ascundă afacerea şi a acoperit 28 de jucători, din care 16 vizaţi în mod special în cursul ultimului deceniu. BBC a precizat că un câştigător de Grand Slam, fără a-i da numele, şi alţi opt jucători sunt suspectaţi. Documentele din 2007 la care a avut acces BBC dezvăluie „suspiciuni de meciuri trucate răspândite la cel mai înalt nivel al tenisului mondial, inclusiv Wimbledon. În cursul ultimilor zece ani, 16 jucători aflaţi în clasamentul primilor 50 de jucători, au fost semnalaţi de mai multe ori la Tennis Integrity Unit (comitetul de etică în tenis) pentru implicarea în meciuri trucate”.
„Autorităţile din tenis resping orice acuzaţie potrivit căreia ar fi fost ascunse dovezi privind trucarea de meciuri, ar fi făcut sau nu ar fi făcut obiectul unei anchete aprofundate”, a declarat Chris Kermode, preşedintele ATP, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Referindu-se la ancheta din 2007, el a afirmat că investigaţiile privind un meci dubios între rusul Nikolai Davidenko şi argentinianul Martin Vassalo Arguelo nu au adus indicii suficiente. „Ne trebuiau probe şi nu doar suspiciuni sau zvonuri”, a precizat Kermode subliniind că au fost pronunţate 18 sancţiuni pentru corupţie, din care şase cu suspendarea pe viaţă. ATP a aşteptat anul 2009 pentru a introduce reguli anticorupţie, dar ele nu sunt retroactive.
Un raport ignorat
Dar, potrivit unuia dintre anchetatori, Mark Phillips, contactat de BBC, „un grup de circa zece jucători era cel mai adesea pus în cauză şi se afla la rădăcina problemei. Dovezile erau puternice, era o bună şansă de a ucide corupţia din faşă, de creare a unei disuasiuni puternice şi eliminarea elementelor corupătoare”. „Le-am oferit totul, dar nu au făcut nimic”, a subliniat Phillips. BuzzFeed citează informaţii care dezvăluie că reprezentanţii grupurilor de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel în perioada marilor turnee şi le promiteau recompense plecând de la 50.000 de dolari pentru a pierde meciuri. Site-ul a analizat activităţile din Paris, privind 26.000 de meciuri şi,potrivit unui studiu, 15 jucători „pierdeau regulat” unele meciuri.