2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialSume uriaşe, înghiţite de înarmare. Marile puteri își cresc bugetele militare

Sume uriaşe, înghiţite de înarmare. Marile puteri își cresc bugetele militare

Cheltuielile  în lume au crescut puternic în 2016, atingând 1.570 miliarde dolari, potrivit raportului anual, Jane’s, al cabinetului IHS Markit.

Asia şi ţările baltice afişează cele mai mari progresii, în timp ce bugetul SUA şi al Europei au crescut uşor. Bugetele europene progresează lent. Marea Britanie (53,8 miliarde dolari), Franţa (44,3 miliarde) şi Germania (35,8 miliarde) îşi păstrează locurile în clasament, în timp ce bugetul total al ţărilor membre NATO a crescut pentru prima oară după 2010.
 
Combinate, ţările din UE ating 219 miliarde, puţin peste o treime din bugetul SUA (622 miliarde) şi mai mult decât cel al Chinei (191,8 miliarde). Situaţia nu va dura, precizează experţii IHS Markit: „Bugetul militar al Chinei îl va dubla pe cel al UE până în 2020, cu o proiecţie de 232 miliarde pentru China şi 230,4 miliarde pentru UE la acea dată. După un an, 2015, care a pus capăt scăderii bugetelor militare, 2016 „marchează debutul unui deceniu de cheltuieli militare mai importante“, explică analiştii IHS Markit care au studiat cheltuielile în acest domeniu în 105 state, acoperind 99% din bugetul militar mondial.

Bugetul francez al Apărării, în prezent de 2% din PIB, va stagna sau va scădea uşor, deşi bugetul în sine va creşte, din cauza creşterii economice proiectată în Hexagon.

Ţările baltice, traumatizate de anexarea Crimeii, afişează cea mai mare creştere. După criza din Ucraina, achiziţiile lor de echipament militar s-au dublat şi se vor mai dubla în următorii doi ani, potrivit analiştilor. Dacă bugetul militar combinat din această regiune era de 930 miliarde dolari în 2005, el va fi de 2,1 miliarde în 2020.

SUA domină detașat

SUA rămân în fruntea clasamentului, cu 622 miliarde, echivalentul a 40% din cheltuielile militare mondiale. „După 11 septembrie, SUA au cheltuit peste 9.350 miliarde dolari în apărarea lor“, asigură IHS Markit.

Alegerea lui Donald Trump la Casa Albă a schimbat predicţiile, spre o uşoară scădere a bugetului (calculat pe baza declaraţiilor lui Hillary Clinton), preşedintele ales lăsând de înţeles că va creşte cheltuielile militare.

– Rusia, la rândul ei, afişează o scădere a bugetului său, pentru prima oară după finele anilor 1990, de la 51,8 la 48,4 miliarde, trecând de pe locul 4 pe locul 6 în clsamentul mondial. „Ne aşteptăm la o nouă scădere a bugetului rus în 2017, trecând în spatele bugetului francez“.

– În regiunea Asia-Pacific bugetele au crescut uşor, cu o evoluţie foarte importantă spre achiziţii de mijloace de proiectare a forţelor şi nu doar pentru apărarea teritoriului. Tensiunile din Marea Chinei sunt în centrul tuturor preocupărilor, cu numeroase achiziţii destinate creşterii capacităţilor navale şi aeriene pentru ţările care înconjoară această zonă de vii tensiuni. China este, evident, locomotiva regiunii şi conservă al doilea loc cu 191,8 miliarde. Dacă tendinţa va continua, această cifră se va dubla în termen de zece ani, trecând de la 123 miliarde în 2010 la 233 miliarde în 2020. Ţara continuă fără încetare să-şi întărească aparatul de apărare şi unii din vecini, îngrijoraţi, o imită. Experţii explică cum această regiune din lume este teatrul conflictelor teritoriale în special în Marea Chinei de Sud. Sunt conflicte „de suveranitate asupra regiunilor care nu au făcut niciodată obiectul intenţiilor clare sau care au fost recunoscute astfel la un moment al istoriei lor“.

 Japonia a relansat cheltuielile sale după un deceniu de reduceri bugetare, dar „constrângerile bugetare rămân importante“, arată analiştii. Neputând egala cheltuielile chineze, Guvernul nipon mizează pe optimizarea fiecărui dolar cheltuit.

 În Orientul Mijlociu, scăderea preţului barilului de petrol a tăiat elanul creşterii bugetelor militare în statele din Golf şi regiunea a pierdut statutul său  de piaţă în plină creştere pe care l-a deţinut între 2012 şi 2014. Bugetele din Kuweit şi Qatar au continuat, totuşi, creşterea în manieră importantă.  

India recuperează teren

India a devenit, în 2016, țara cu al patrulea buget militar mondial. În următorii doi ani, India va ajunge pe locul trei mondial, devansând Marea Britanie. Dacă creşterile bugetului au fost până în prezent aspirate de creşterea costului muncii în ţară, analiştii estimează că viitoarele creşteri vor fi destinate modernizării echipamentelor, făcând din India „o piaţă-cheie pentru vânzătorii de armamente“.

În ce priveşte cheltuielile militare intră în joc mai mulţi factori, între care tensiunile şi conflictele regionale sau căderea cursului petrolului.

Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă