3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialSUA pregătesc un nou atac împotriva lui Assad în Siria. Americanii vor...

SUA pregătesc un nou atac împotriva lui Assad în Siria. Americanii vor să prevină folosirea armelor chimice de către dictatorul de la Damasc

Casa Albă l-a avertizat pe Bashar al-Assad că „va plăti un preț greu” dacă va folosi, din nou, armele chimice. 

Din informațiile obținute inclusiv prin satelit, este evident că sunt pregătiri în desfăşurare în Siria, similare cu cele efectuate înainte de atacul cu arme chimice de la Khan Sheikhoun, din data de 4 aprilie, soldat cu 87 de civili morţi, inclusiv 30 de copii. Preşedintele Donald Trump a ordonat atunci un atac cu rachete de croazieră ce a vizat baza aeriană siriană de unde a decolat avionul înarmat cu arme chimice.
Telefonul roșu Washington-Moscova s-a încins.

Șefii diplomațiilor americane și rusești au discutat aprins la telefon luni noaptea situația din Siria. Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a insistat asupra delimitării zonelor de siguranță și asupra determinării de a executa un atac preventiv pentru ca să-l oprească pe Bashar al-Assad să folosească, din nou, armele chimice. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, i-a cerut lui Tillerson să îşi folosească influenţa pentru a împiedica eventuale „provocări” la adresa forţelor guvernamentale siriene, insistând că acestea „desfășoară operaţiuni împotriva teroriştilor”. 
La vremea când a avut loc atacul chimic de la 4 aprilie, Kremlinul a sugerat că, dacă s-a știut la Casa Albă, via sateliți militari, de ce nu a fost oprit?! Aceeași discuție a fost și în privința atacul chimic masiv, de la 21 august 2013, când americanii susțineau că știu și baza lui Assad, și discuțiile în lanțul de comandă al regimului, și momentul plecării rachetei care a ucis 1.500 de oameni în Ghouta. Ca să nu mai existe un astfel de „șantaj”, acum, SUA anunță că știu și vor opri atacul chimic în pregătire. 

Secretarul britanic al Apărării, Michael Fallon, a anunțat că Marea Britanie sprijină orice acțiune militară americană menită să prevină un atac chimic din partea regimului Assad.

Atacul preventiv, înainte de negocierile de la Astana de la 4 iulie

„Mărul discordiei” este linia de graniță cu Irakul, pe care Iranul o vrea liberă de forțele coaliției condusă de SUA, pentru a putea avea „o zonă de siguranță”, de intrare în Siria, pentru a-și aproviziona milițiile șiite ce luptă împotriva rebelilor sirieni, ci nu a jihadiștilor ISIS și Jabhat al-Nusra. SUA vor să împiedice acest lucru. Milițiile șiite pro-Assad, susținute de forțele aeriene rusești și siriene, nu au reușit să disloce trupele kurde, susținute de SUA, și trupele de rebeli sirieni, susținute de SUA și Iordania, în anumite zone de graniță și de către Israel, nereușind să securizeze zonele de interes pentru Rusia, pe care le tot supune „negocierilor” de la Astana, Kazakhstan.

Putin insistă asupra unei noi runde de negocieri la Astana, sponsorizate de Turcia, Iran și Rusia, preconizate a se desfășura la 4-5 iulie, în care vrea să-și impună „zonele de siguranță”. Însă ceea ce este „zonă de siguranță” pentru Putin și Assad, este „zonă de nesiguranță” pentru interesele SUA. Oponenții sunt deciși să treacă la un pas hotărâtor, Assad să folosească armele chimice pentru a disloca rebelii, sub pretext că luptă cu teroriștii, susținut de Rusia, iar SUA să atace preventiv și cu putere de distrugere mai mare decât după atacul chimic de la 4 aprilie. Vizate de atacul preventiv al SUA sunt trupele lui Assad, milițiile șiite susținute de Iran și luptătorii organizației teroriste Hezbollah. Totul în intervalul de timp de până în 4 iulie.

Atacul va porni de pe portavionul USS George H.W.Bush

Pregătiri pentru atacul preventiv al SUA se fac pe portavionul USS George H.W.Bush, aflat în estul Mediteranei. De pe acest portavion a decolat, la 18 iunie, avionul care a doborât aparatul de luptă sirian SU-22. Din această cauză, Rusia a închis canalul de comunicare cu SUA, dar l-a redeschis ulterior, fără să mai facă vâlvă. Însă, dialogul între părți nu i-a adus la niciun punct comun. Rusia insistă pe o amânare a oricărei decizii până la 4 iulie, când au loc negocierile de la Astana, nu se știe între cine, că rebelii sirieni nu vor fi de față, fiind evident că Putin trage de timp pentru a asigura victorii pe teren pentru Bashar al-Assad. Anunțul Casei Albe despre un posibil atac ca răspuns la pregătirile atacului chimic al lui Assad este și o avertizare pentru Rusia. Nikki Haley, ambasador SUA la ONU, a declarat că „pentru orice atac asupra poporului sirian vor fi făcuți responsabili Assad, dar și Rusia și Iranul, care îl sprijină în uciderea propriului popor”.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Mircea Lucescu: „E o grupă care se joacă”. Reacția echilibrată a selecționerului României după tragerea la sorți

Echipa națională a României și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026. Tricolorii, conduși de Mircea Lucescu, au fost repartizați într-o grupă care, deși evită...

Moment istoric pentru Grupa României din preliminariile CM 2026. Cea mai compactă geografic grupă din istorie

Grupa H din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2026, din care face parte și România, marchează o premieră istorică. Niciodată în preliminariile europene nu a...

OMS a avertizat, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), că urgenţa climatică reprezintă, „în mod fundamental, o criză sanitară”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ), subliniind că urgența climatică este, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă