2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA ar putea instala un radar pentru sistemul antirachetă în Cehia. Guvernul...

SUA ar putea instala un radar pentru sistemul antirachetă în Cehia. Guvernul de la Praga respinge ideea, temându-se de o reacție a Rusiei

Premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, dezminte informația conform căreia pe teritoriul țării sale va fi instalat un radar american, necesar sistemului antirachetă din Europa.

Această variantă fusese lansată de mai mulți oameni politici din SUA. Unul dintre partizanii acestei idei a fost Rudolf Giuliani, fostul primar al orașului New York, care anunțase că „vom construi un scut nuclear în Polonia și în Cehia”. După cum se știe, în Polonia deja a început instalarea unor elemente ale sistemului antirachetă, similare celor din România.


Citește și: Scutul antirachetă din Polonia costă 169 de milioane USD. Pentru România s-au alocat 134 de milioane

Statele Unite au aprobat alocarea, în anul fiscal 2016, a sumei de 169 milioane de dolari pentru amplasarea în Polonia a elementelor scutului antirachetă. Această decizie nu afectează lucrările din România, care vor continua la baza militară Deveselu.


Principalul radar al sistemului antirachetă din Europa este plasat la Kürecik, pe teritoriul Turciei.

În schimb, în cazul Cehiei „este o pură ficțiune, nimic adevărat. Un radar pe teritoriul Cehiei ar duce la escaladarea relațiilor cu Rusia”, a susținut premierul Bohuslav Sobotka, duminică, într-o declarație acordată televiziunii de la Praga.

Premierul Sobotka a susținut că dezbaterea privind instalarea unui radar al sistemului antirachetă în Cehia a fost închisă acum câțiva ani iar acum avem probleme mult diferite în domeniul securității”. Șeful guvernului de la Praga a susținut că o asemenea problemă este criza din Siria, cu fluxul de refugiați spre Europa, care s-ar putea rezolva prin utilizarea influenței SUA și a Rusiei în Orientul Mijlociu.

Acum nouă ani, când apăruse ideea instalării unui radar american în Cehia, poziția acestuia fusese stabilită la 100 de kilometri de Praga, în perimetrul bazei militare dezafectate de la Brdy.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FRF acuză Federația de Fotbal din Kosovo de premeditare. Sloganul „Kosovo este Serbia” nu e rasist

Federaţia Română de Fotbal susţine, într-un comunicat de presă remis în urma incidentelor de la meciul din Liga Naţiunilor România - Kosovo de pe...

Jurnalista Allison Pearson provoacă dezbateri despre libertatea de exprimare și acțiunile poliției britanice

Controversa privind investigarea jurnalistei Allison Pearson: Între libertatea de exprimare și acțiunile poliție. Cazul Allison Pearson a declanșat o dezbatere intensă în Marea Britanie,...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă