Reprezentanții Statelor Unite și ai Canadei au reacționat, miercuri, după ce Marea Britanie a declanșat oficial procedura de ieșire din Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Astfel, Casa Albă și-a exprimat speranța că Regatul Unit va rămâne un lider Europa și în lume, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției americane, Sean Spicer.
„Respectăm voința alegătorilor britanici. Oricare va fi viitorul relațiilor dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, dorim ca Regatul unit să rămână un lider puternic în Europa și în lume", a spus Spicer, citat de AFP.
Totodată, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că dorește un acord comercial cu Regatul Unit, după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană.
Ambasadorul Marii Britanii în cadrul Uniunii Europene, Tim Barrow, îi va înmâna personal, miercuri, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului.
„Vom continua să căutăm modalități de întărire a relațiilor noastre comerciale" cu Londra, a spus Trudeau într-o conferință de presă. "Regatul Unit rămâne un prieten, un aliat și un partener economic și vom conlucra, desigur, pe durata tranziției".
Premierul a reamintit importanța acordului de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană (CETA), negociat înainte de declanșarea Brexit.
Regatul Unit este cel mai mare partener economic al Canadei în Europa. Schimburile bilaterale sunt la nivelul de 17,8 miliarde de dolari anual, iar un acord comercial bilateral a fost deja menționat ca posibilitate de către ministrul britanic pentru comerțul exterior, Liam Fox, în ianuarie. Omologul său canadian, Francois-Philippe Champagne, a apreciat că negocierea unui astfel de acord este prematură, dar CETA poate fi o bază solidă pentru conturarea viitoarei înțelegeri.
Marea Britanie a inițiat, miercuri, procedura privind ieșirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de căsătorie „mai mult din interes decât din iubire” și în care chestiunile economice au primat întotdeauna în fața proiectului politic, se precizează într-un comentariul al agenției France Presse.
Chiar dacă nu poat avea loc negocieri oficiale înainte de ieșirea efectivă a Regatului Unit din UE, între Londra și Ottawa au avut deja loc contacte. Canada este membră a Commonwealth, iar regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este oficial șeful statului.