33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialStatele Unite nu-i suspendă imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend

Statele Unite nu-i suspendă imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend

Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţii diplomatice economice, a declarat că Guvernul de la Budapesta a primit miercuri răspunsul Statelor Unite la cererea sa de a-i suspenda imunitatea diplomatică lui Andre Goodfriend. Prin urmare, Guvernul consideră acest caz închis, a adăugat el, informează MTI.

Procurorul ungar, prin intermediul Ministerului de Externe, a transmis cererea secretarului de Stat american, în legătură cu un proces intentat de directoarea Fiscului, Ildiko Vida, care voia să-l dea în judecată pe Goodfriend pentru calomnie, deoarece numele ei apare pe o listă cu oficiali ungari care au interdicţie de intrare în SUA fiind suspectaţi de corupţie.

Procurorul a subliniat că o eventuală suspendare a imunităţii i-ar fi dat lui Goodfriend ocazia de a-şi susţine declaraţiile publice în faţa sistemului de justiţie independent al Ungariei. El a adăugat că, în condiţiile în care imunitatea nu îi va fi ridicată, diplomatul nu poate oferi dovezi privind motivele interdicţiei de călătorie în SUA. Guvernul a luat toate măsurile legale pe care le putea lua pentru soluţionarea acestui caz.

Magyar a mai declarat miercuri că vor fi depuse eforturi pentru a asigura că sosirea noului ambasador american la Budapesta, Colleen Bradley Bell, deschide calea dialogului politic şi revenirii relaţiilor politice la acelaşi nivel cu cele economice şi de apărare.

Premierul Viktor Orban a declarat atunci în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului Ildiko Vida, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend. Orban a precizat că se aşteaptă ca Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend, după ce Statele Unite i-au înscris numele pe o listă de sancţiuni, alături de alţi oficiali ungari de rang înalt, suspectaţi de corupţie. De asemenea, Orban l-a îndemnat pe diplomatul american "să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice". În opinia sa, diplomatul ar trebui "să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat", mai scrie Mediafax.

Cele mai citite

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă