21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSpionajul economic, o prioritate a NSA?

Spionajul economic, o prioritate a NSA?

După dezvăluirea ascultării de către NSA a trei preşedinţi francezi, noua serie de documente publicate de WikiLeaks în colaborare cu Libération şi Mediapart relevă amploarea operaţiunilor agenţiei de informaţii contra intereselor comerciale franceze.

După ascultări politice și spionaj economic. Agenţia naţională americană pentru securitate, NSA, susţine că lupta contra terorismului este o prioritate, dar o nouă serie de documente dezvăluite de WikiLeaks dezvăluie altceva. Cinci rapoarte de sinteză ale NSA demonstrează că responsabili politici şi diplomaţi au fost spionaţi între 2004 şi 2012, în special doi miniştri francezi ai Economiei – Pierre Moscovici şi François Baroin. O strategie ofensivă care apare într-un document secret fixând obiective prioritare ale SUA în domeniul economic.

Botezat „Franţa: dezvoltări economice“ datează din 2012 şi constituie doctrina NSA în materie. Ea vizează colectarea tuturor informaţiilor pertinente asupra practicilor comerciale franceze, relaţiile dintre Paris şi instituţiile financiare internaţionale, abordarea problemelor legate de G8 şi de G20 sau marile contracte externe implicând Franţa. Acest ultim punct, unul din cele mai sensibile, este detaliat într-o sub-secţiune intitulată „Contracte externe-studii de fezabilitate – negocieri“. Este vorba de recuperarea tuturor informaţiilor posibile asupra contractelor de amploare implicând întreprinderi franceze, în speciale cele care depăşesc 200 milioane dolari. Dezvăluiri care riscă să afecteze negocierile privind Tafta, tratatul de liber-schimb între Europa şi SUA, o următoare rundă fiind prevăzută pentru jumătatea lunii iulie, la Bruxelles.

NSA vizează majoritatea sectoarelor strategice – tehnologia informaţiilor, electricitate, gaz, petrol, nuclear, transporturi, biotehnologie şi toate informaţiile obţinute sunt apoi împărtăşite cu principale administraţii americane: Departamentul Securităţii interne, al Comerţului, al Energiei, agenţia de informaţii al Departamentului Apărării, Rezerva federală, Departamentul Trezoreriei şi comandamentului forţelor americane în Europa.

Five Eyes

Media franceză se întreabă până unde a spionat NSA societăţi franceze. Potrivit Agenţiei naţionale pentru Securitatea sistemelor Informatice (Anssi), o sută de întreprinderi din Hexagon intră în criteriile definite de NSA, din care aproape toate sunt clasificate „OIV“ (operatori de importanţă vitală) pentru că activitatea lor este strategică pentru naţiune. Aceste întreprinderi, a căror listă este secretă, sunt în sectorul public şi cel privat, din domeniul transportului energiei, gestionarea apelor, sănătăţii sau firme de telecomunicaţii. Anssi precizează că OIV-urile sunt ţinta cel puţin a unui atac pe săptămână.

Ruşii, chinezii şi israelienii sunt, de asemenea, foarte agresivi în aceste sectoare şi adesea originea acestor intruziuni este dificil de determinat. Dar în ultimii ani, amprenta americană a fost formal identificată de mai multe ori. În sectoarele strategice, spionajul poate merge de la simplul furt de planuri de studii sau furt de date tehnologice confidenţiale.Dar ceea ce interesează în special NSA sunt informaţiile asupra ofertelor ce implică firme americane. Un avantaj concurenţial, potenţial dezastruos pentru firmele franceze. Mai ales că o parte a informaţiilor obţinute de americani sunt împărtăşite cu aliaţii lor apropiaţi din „Five Eyes“ – Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Australia. După războiul rece, aceşti „Five Eyes“ se bazează pe programul Echelon, o reţea de interceptare la nivel planetar pus în funcţiune sub egida SUA şi a cărei existenţă a fost dezvăluită abia în 1998. După prăbuşirea URSS, antenele satelit care supravegheau ruşii au fost puse în serviciul întreprinderilor americane şi de atunci toate serviciile de stat sunt mobilizate pentru a câștiga războiul economic. O structură special creată pentru susţinerea firmelor americane în obţinerea principalelor contracte internaţionale.

Germania, spionată

Mai multe documente confidenţiale publicate la 1 iulie de WikiLeaks, în colaborare cu Libération, Mediapart şi Süddeutsche Zei­tung, l’Espresso şi Ethnos, dezvăluie că, în acelaşi mod în care a supravegheat comunicaţiile a cel puţin trei preşedinţi ai Franţei, NSA a spionat şi comunicaţiile cancelarului german, Angela Merkel, şi ale mai multor miniştri-cheie ai Germaniei.

Unul dintre documente, clasat „Gamma“, care desemnează material extrem de sensibil“ şi  este destinat Five Eyes. Datat octombrie 2011, redă în detaliu o conversaţie între Merkel şi asistentul său personal asupra soluţiilor privind criza financiară din Grecia. Calificând cancelarul ca „ezitantă“ asupra acestui dosar, actul notează că Merkel consideră că un nou gest faţă de Grecia ar fi insuficient pentru redresarea situaţiei ţării.

A l doilea document, doar pentru uzul american, îl priveşte pe Nikolaus Meyer-Landrut, consilierul lui Merkel pentru Afaceri Europene, iar al treilea este un extras din bazele de date ale NSA ce regrupează „selectorii“, relativ la interceptările comunicaţiilor unde găsim 69 numere de telefon. 15 privesc Ministerul Agriculturii, 16 Ministerul de Finanţe, alte 32 Ministerul Economiei şi 3 ale Externelor. Punerea sub ascultare a cancelarului Merkel nu este o noutate, Spiegel dezvăluind în 2013 că telefonul ei portabil figura pe un document ce lista ţintele potenţiale ale NSA. A fost deschisă o anchetă, dar justiţia a clasat dosarul. Acuzaţiile nu au putut fi demonstrate legal în cadrul dreptului penal, estimase atunci Parchetul din Karlsruhe. De atunci, Merkel a trecut de la statutul de victimă la cel de acuzat – în mai, presa germană a dezvăluit că BND, serviciile secrete germane plasate sub tutela sa directă, au spionat din staţia din Bavaria, întreprinderi europene şi înalţi funcţionari de la Quai d’Orsay şi din Comisia Europeană. Totul în contul NSA.   

Ţinte similare, acelaşi mod de operare – NSA a spionat trei preşedinţi ai Franţei, întreprinderi franceze iar în Germania ţinte au fost cancelarul Angela Merkel şi miniştri-cheie ai guvernului federal.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă