-1.3 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialSouth Stream, noua armă de război UE-Rusia

South Stream, noua armă de război UE-Rusia

 

Pe fondul puternicului miros de gaz ce domină relaţiile dintre Rusia, Ucraina şi UE, gazoductul South Stream devine o piesă deosebită pe eşichierul energetic mondial. Bulgaria a suspendat lansarea lucrărilor de construcţie a South Stream şi le va relua în funcţie de viitoarele consultări cu Comisia Europeană, a precizat premierul bulgar, Plamen Oreşarski, după ce Sofia a fost ţinta criticilor Bruxelles-ului şi ale Washingtonului.

Comisia Europeană a cerut marţea trecută Sofiei să suspende construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul său, precizând că Bulgaria nu a respectat regulile europene pentru pieţele publice. Comisia a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare şi experţii UE se vor deplasa în această săptămână la Sofia pentru discuţii cu guvernul. Sabine Berger, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a precizat că nu este vorba de un blocaj, decizia fiind motivată de voinţa Bruxelles-ului de a vedea respectată legislaţia europeană. Berger a precizat că preferinţa pentru firme ruse şi bulgare fără publicarea apelurilor de oferte în publicaţia oficială a UE este o violare clară a regulilor europene pentru pieţele publice.

Premierul bulgar, P. Oreşarski, a precizat că itinerarul viitoarelor lucrări va fi stabilit după consultări cu Bruxellesul. Deloc neglijabil este faptul că această declaraţie a intervenit după întrevederile avute de premierul bulgar cu senatorii americani John McCaine, Ron Johnson şi Christopher Murphy, aflaţi în vizită în Bulgaria. Evocând conflictul Rusia-Ucraina şi noua poziţie a Bulgariei, McCaine a estimat că ar dori o mai mică implicare a Rusiei în problemele referitoare la South Stream.

Un consorţiu condus de societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul sancţiunilor americane, a fost ales la 27 mai pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, ceea ce a provocat o vie reacţie americană, ambasadorul SUA, Marcie Reis, precizând: „Suntem profund îngrijoraţi de decizia recentă a Bulgariei de a acorda contractul construirii South Stream firmei Stroytransgaz. Nu este momentul de a face afaceri ca de obicei cu Rusia”.

Comisia este îngrijorată în privința acordului interguvernamental semnat de Bulgaria cu Rusia, în cadrul proiectului, un acord neconform legislaţiei europene. În acord, Bulgaria se angajează să asigure regim fiscal privilegiat Gazpromului, neconform regulilor ajutoarelor de stat în UE. Se mai stipulează că, după caz, subcontractarea se va aplica întreprinderilor elene şi bulgare sau că se dă prioritate firmelor celor două părţi semnatare (Bulgaria şi Rusia) şi se mai stipulează că tarifele exploatării gazoductului vor fi fixate de societăţi stabilite, în contradicţie cu existenţa organismelor naţionale de supraveghere însărcinate cu aprobarea tarifelor de transmisie.

Sfidarea legislaţiei europene

Proiectul South Stream, condus de gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian ENI, ar trebui să lege Rusia de Bulgaria pe sub Marea Neagră, ceea ce înseamnă o enormă investiţie, ocolind Ucraina, şi apoi să înainteze spre Grecia şi Italia prin Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de livrările de gaz rusesc prin Ucraina, se bazează pe South Stream pentru a „diversifica traseul” livrărilor. Blocarea aprobării construcţiei tronsonului bulgar este o lovitură grea dată ambiţiilor Gazprom, privat de o recuperare rapidă a investiţiilor. Un grup de lucru constituit pentru negocierea de contracte bilaterale între Rusia şi ţări din UE implicând South Stream a acţionat contrar regulilor europene. Mai multe ţări europene – Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria şi Slovenia – au încheiat acorduri bilaterale cu Rusia pentru construirea gazoductului. Or, Comisia Europeană a afirmat la 4 decembrie anul trecut că aceste acorduri sub egida Gazprom încalcă legislaţia europeană şi trebuie renegociate în integralitatea lor. Comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, a precizat că UE este gata să susţină proiectul South Stream dacă Rusia se conformează dreptului internaţional.  

Cele mai citite

Concurență pentru Rapid în cazul Gaston Pereiro!

Rapid București întâmpină dificultăți în cursa pentru mijlocașul uruguayan, curtat și de alte trei cluburi din Italia. Rapid și Genoa, parteneriat cu obstacole Rapid București și-a...

O mașină scăpată de sub control a spulberat doi oameni pe o trecere de pietoni în Dolj

Doi oameni au murit într-o fracţiune de secundă în Dolj, spulberaţi de o maşină scăpată de sub control de un tânăr de 18 ani....

Premierul Slovaciei, ascuns într-un hotel de lux din Vietnam după 14 zile de absență

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost localizat în Vietnam, cazat în suita „Madame Butterfly”, o cameră de lux care costă 6.200 de euro pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă