Soldaţii voluntari din Ucraina vor înlătura puterea actuală din Ucraina dacă vechiul sistem corupt nu se va schimba radical, a avertizat Vitali Feşcenko, unul din miile de militari ucraineni care luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării.
Potrivit Mediafax, la nouă luni după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, survenită după mai multe luni de proteste reprimate în sânge, tinerii revoluţionari se îndoiesc de promisiunile preşedintelui prooccidental Petro Poroşenko şi ale deputaţilor, aleşi recent pentru a transforma această fostă republică sovietică coruptă într-o ţară europeană.
"Nu va avea loc un al treilea Maidan", explică Vitali, un combatant, referindu-se la mişcarea de contestare din iarna trecută, care a avut loc la zece ani după "revoluţia portocalie" prooccidentală.
"Va avea loc un puci", a avertizat el autorităţile, care se confruntă deja cu o criză economică agravată de conflictul sângeros din estul ţării, izbucnit după pierderea umilitoare a peninsulei Crimeea, anexată în martie de Rusia.
"Le vom da şase luni pentru a schimba ţara", adaugă Iuri Bereza, comandantul batalionului Dnipro-1, într-un interviu pentru AFP.
În timp ce forţele ruse ocupau Crimeea, Ucraina, o ţară de 45 de milioane de locuitori care încă îşi plânge morţii din centrul Kievului, nu avea armată demnă de acest nume, numai aproximativ 6.000 de bărbaţi fiind pregătiţi să lupte, potrivit unei dezvăluiri a ministrului Apărării de atunci.
Odată cu izbucnirea rebeliunii proruse în est, au apărut batalioane de voluntari care, alături de armată, îi înfruntă pe insurgenţi, adesea cu mai multă eficienţă.
"Armata regulată avea arme, dar nu avea moral", voluntarii aveau "spirit de luptă (…), dar nu aveau echipamente", explică analistul militar Serghii Zgureţ, conform sursei citate.
"Batalioanele şi-au făcut treaba", apreciază Bereza, comandantul Dnipro-1. "Ele au frânat agresiunea şi o împiedicat o a doua Crimee", argumentează el.
Cartierul General al batalionului Dnipro este situat la parterul administraţiei regionale Dnipropetrovsk, o regiune industrială din est vecină Doneţkului rebel.
Biroul guvernatorului Igor Kolomoiski, un miliardar numit în martie pentru a stăvili tendinţele separatiste, se află la etaj.
Totul de aici are iz de întreprindere militară prosperă, mai mulţi tineri fiind înarmaţi cu puşti Kalaşnikov, în timp ce femei bine îmbrăcate aşteaptă la recepţie.
În interior, biroul lui Bereza este dotat cu hărţi, fotografii din satelit şi una cu Vladimir Putin, prezentat ca un nepot a lui Adolf Hitler. Pe masă, sunt trei telefoane mobile, un calculator, un steag ucrainean şi o icoană cu Sfânta Maria.
Interviul se întrerupe de mai multe ori, comandantul fiind nevoit să răspundă la telefon sau să semneze hârtii pentru achiziţionarea de noi echipamente militare.
În timp ce o femeie se plânge de dificultăţile întâmpinate în organizarea unui concert de strângere de fonduri pentru Dnipro-1, Bereza îl sună pe directorul teatrului, strigă la el timp de un minut, după care îl întreabă scăzând tonul vocii: Există vreo problemă? Nu cred".
Potrivit Ministerului de Interne, care supervizează unităţile paramilitare, există 34 de grupări de acest tip. Expertul Serghii Zgureţ estimează că peste 50.000 de paramilitari sunt pregătiţi pentru a participa la lupte.
Membrii Dnipro-1 au participat la mai multe bătălii în conflictul care durează de aproape şapte luni şi care a provocat deja moartea a peste 3.700 de persoane.
"Nu este uşor pentru Rusia", apreciază Bereza, care conduce un batalion de 700 de bărbaţi, "oficial", şi 7.000, în realitate.
Dar convingerile ultranaţionaliste ale unora dintre aceste grupări, precum şi acuzaţiile de ucidere a unor civili le umbresc acţiunile.
Cel mai controversat dintre toate pare a fi batalionul Azov, în jurul căruia există un oarecare scepticism din cauza insignelor naziste pe care le foloseşte. Batalionul Azov a apărat portul Mariupol, ultimul mare oraş din est aflat sub controlul Ucrainei, iar comandantul său, Andrii Bileţki, a fost ales deputat în recentele alegeri legislative din Ucraina.
Pravîi Sektor, o mişcare ultranaţionalistă paramilitară care s-a remarcat în timpul Maidanului de la Kiev, are, de asemenea, un batalion pe care Guvernul ucrainean refuză să-l înregistreze. Liderul acestei mişcări, Dmitro Iaroş, bestia neagră a Rusiei, unde este dat în căutare pentru "terorism", a fost de asemenea ales deputat în regiunea Dnipropetrovsk, unde s-a născut, mai scrie Mediafax.
"Naţionaliştii nu vor să li se spună nazişti. Suntem oameni normali, probabil puţin mai radicali", se apără Daşa Sluţkovska, o combatantă în vârstă de 29 de ani din cadrul Pravîi Sektor.
Ei îl detestă pe Vladimit Putin, dar şi pe funcţionarii ucraineni corupţi şi învinuiţi de eşecurile sângeroase, precum cel suferit în august în bătălia de la Ilovaisk, unde peste 100 de militari ucraineni au fost ucişi.
"Oamenii de pe front nu vor accepta aceasta", recunoaşte Sviatoslav Oliinik, adjunct al guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk.
"Vom merge la Kiev cu arme. Vom face un puci", spune Daşa Sluţkovska.