Preşedintele Barack Obama a anunţat demisia secretarului Apărării, Chuck Hagel, pe fondul divergenţelor în privința luptei contra grupului radical Statul Islamic în Irak şi în Siria. Media americană relevă că Hagel, unicul membru republican al guvernului SUA, este prima victimă, la nivelul Cabinetului Obama, a prăbuşirii majorităţii democrate a preşedintelui în Senat şi a eforturilor echipei sale de securitate naţională de a răspunde crizelor mondiale. Statul Islamic a salutat plecarea lui Hagel.
Chuck Hagel, fost combatant în Vietnam, reticent în a angaja armata americană în conflicte, a venit la Casa Albă în urmă cu aproape doi ani, având ca misiune, printre altele, retragerea soldaţilor americani din Afganistan. Lansarea, în august, a unei campanii de lovituri aeriene contra jihadiştilor SI în Irak şi apoi în Siria a schimbat total datele şi, potrivit New York Times, demisia sa este legată în parte de diferende asupra strategiei de adoptat contra SI în Irak şi Siria. „Un succesor va fi numit rapid”, a declarat un responsabil de la Casa Albă sub acoperirea anonimatului, precizând că Hagel va rămâne la post până ce înlocuitorul său va fi confirmat de Senat. Printre potenţialii înlocuitori favoriţi se află Michelle Flournoy, ex-secretar de stat la Apărare, Jack Reed, senator democrat de Rhode Island şi fost membru al unei unităţi de paraşutişti de elită, şi Ashton Carter, fost secretar adjunct la Apărare. După anunţarea, luni, a demisiei lui Hagel, Obama s-a îndreptat spre o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate, unde ordinea de zi era o politică externă ambiţioasă, semn că plecarea şefului Pentagonului nu a lăsat o fisură internă mai largă.
Obama nu pare dornic să o înlocuiască pe Susan Rice, consiliera sa pentru securitate naţională, care are divergenţe cu Chuck Hagel asupra politicii din Siria, dar şi în alte probleme, şi nici nu prevede o schimbare a şefului său de cabinet, Denis McDonough, care a exercitat o influenţă specială asupra politicii externe, acţionând adesea din umbră ca un consilier de securitate naţională. Cu echipa de bază intactă şi fără nici un candidat pentru a-i succede lui Hagel susceptibil să-şi dovedească independenţa faţă de primul secretar al Apărării, Robert Gates, pare probabil ca amprenta Casei Albe să fie mai dură asupra politicii externe pentru restul preşedinţiei lui Obama.
Politică între democraţi
Fisuri între Hagel şi Casa Albă au apărut la finele lunii octombrie, când acesta a trimiss o notă către Susan Rice în care critica politica Administraţiei în Siria, precizând că s-a omis ataşarea campaniei tactice contra SI la problema strategică mai largă avându-l ca subiect pe preşedintele Bashar al-Assad. În consecinţă, a scris Hagel, SUA au dificultăţi în a ralia aliaţi precum Turcia şi chiar Franţa la campania anti-SI. Şi a prezis o situaţie dificilă când rebelii sirieni antrenaţi şi echipaţi de SUA vor ajunge sub tirurile forţelor lui Assad.