4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu Federica Mogherini: Aşteptăm ca...

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu Federica Mogherini: Aşteptăm ca UE să convingă Ucraina în privinţa implementării acordului de la Minsk

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat, după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, că blocul comunitar trebuie să convingă autorităţile ucrainene să implementeze Acordul de la Minsk, relatează site-ul agenţiei Tass, potrivit Mediafax.

"Federica [Mogherini] a spus azi că vrea ca toată lumea să implementeze prevederile acordului de la Minsk. În baza înţelegerii, Rusia ar trebui să convingă autorităţile din Doneţk şi Lugansk să-şi respecte obligaţiile, în timp ce Germania şi Franţa, prin intermediul UE, trebuie să se asigure că guvernul ucrainean face acelaşi lucru", a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a subliniat că "Rusia este pregătită să-şi respecte partea de înţelegere, dar din păcate Kievul a evitat dialogul direct cu autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Luhansk, deşi este scris negru pe alb în documentele de la Minsk".

"Am clarificat punctele de vedere ale fiecărei părţi, pe baza faptelor, şi am descris obstacolele din calea implementării acordului de la Minsk, principalul fiind refuzul Kievului de a confirma conţinutul documentelor adoptate în februarie 2015. Ucraina a încercat să schimbe acordul, inclusiv să rescrie unele prevederi. Aşteptăm ca UE să convingă Ucraina în privinţa implementării stricte a acordului de la Minsk", a mai declarat Lavrov.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a declarat luni că Blocul comunitar doreşte să aibă o relaţie mai bună cu Moscova, dar nu poate pretinde că Rusia nu a anexat Crimeea în 2014, iar sancţiunile UE impuse Rusiei vor fi menţinute.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

Cele mai citite

Pete Hegseth, gazda Fox News, numit Secretar al Apărării de către Donald Trump

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat pe Pete Hegseth, un comentator conservator de la Fox News, autor și veteran de război,...

Datoria externă a României a crescut cu 17,8 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2024

Conform datelor prezentate de BNR, datoria externă totală a României, incluzând atât sectorul public, cât și cel privat, a înregistrat o creștere de 17,8...

iOS 18.2 ar putea fi lansat chiar în luna decembrie a acestui an

Apple urmează să lanseze iOS 18.2 în decembrie, iar o dată probabilă ar fi ziua de luni, 9 decembrie, conform unei notificări recente de...
Ultima oră
Pe aceeași temă