Casa Albă nu va mai răspunde întrebărilor legate de ancheta privind intervenția Rusiei în campania electorală din 2016, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Sean Spicer, informează The Guardian, citat de Mediafax.
Săptămâna viitoare, va fi audiat în Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA și fostul șef al FBI, James Comey, în legătură cu investigaţia pe care a ordonat-o când era la conducerea Biroului Federal de Informații, privind presupusele contacte pe care fostul consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, Michael Flynn, le-ar fi avut cu oficiali ruşi.
Conform unor surse citate de CNN, James Comey, directorul FBI destituit de preşedintele Donald Trump, intenţionează să transmită în Senatul SUA săptămâna viitoare că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigaţiei privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia.
Întrebat despre audierea lui Comey şi dacă preşedintele a fost implicat în obstrucţionarea justiţiei, secretarul de presă de la Casa Albă a declarat: „Ne concentrăm pe agenda de lucru a preşedintelui şi toate întrebările legate de acest subiect vor fi puse consilierului extern Marc Kasowitz”.
Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA, unul dintre organismele care investighează ingerinţele Moscovei în scrutinul prezidenţial, a cerut organizaţiei politice a preşedintelui Donald Trump toate documentele din campanie despre legături cu Rusia. Este prima dată când structura politică de campanie a lui Donald Trump a fost vizată formal de investigaţia Congresului SUA privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din 2016. După transmiterea notificării, membrii fostei echipe de campanie au fost rugaţi să coopereze în anchetă şi nu au voie să facă niciun comentariu public.
Avocatul lui Donald Trump, chemat la audieri
Avocatul personal al președintelui american Donald Trump, Michael Cohen, a fost citat, miercuri, de Comisia pentru informații a Camerei Reprezentanților, în cadrul anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA, potrivit agențiilor internaționale, citate de Agerpres.
Comisia nu a precizat motivul citării lui Cohen, însă ziarul New York Times afirmă că avocatul se află și în atenția Biroului Federal de Investigații, în legătură cu contactele cu Moscova ale campaniei electorale a lui Trump. Cotidianul citat de Reuters a menționat implicarea lui Cohen — printre alți apropiați ai președintelui american — într-un plan nerealizat de comunicații neoficiale, care ar fi urmărit un acord de pace între Rusia și Ucraina și ridicarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei.
Un oficial din Congresul Statelor Unite a declarat agenției Reuters, sub rezerva anonimatului, că au fost solicitate și documente de la CIA (Agenția Centrală de Informații), NSA (Agenția pentru Securitate Națională) și FBI (Birou Federal de Investigații). Acestea ar trebui să arate cine din administrația fostului președinte Barack Obama a cerut dezvăluirea identității apropiaților lui Trump ale căror comunicații au fost interceptate din greșeală.