Primul tratat internaţional privind comerţul cu armament clasic, care ar trebui să ofere o dimensiune morală acestor afaceri, urmează să intre în vigoare miercuri, relatează AFP. Pentru a intra în vigoare, era necesar ca tratatul, negociat în mod laborios în 2013 sub egida ONU, să fie ratificat de minimum 50 de state.
Pentru moment, 130 de state au semnat tratatul, iar 60 l-au ratificat. Israelul a fost, joia trecută, ultimul stat care a depus instrumentele de ratificare ale tratatului la sediul ONU de la New York. Tratatul, adoptat în aprilie 2013 de către Adunarea Generală a ONU, vizează să confere o dimensiune morală comerţului internaţional cu armament convenţional, o piaţă în valoare de peste 85 de miliarde de dolari pe an.
ONG-urile specializate care s-au luptat timp peste zece ani pentru text au salutat această etapă. "Este începutul unei noi ere", apreciază Anna Macdonald, care conduce Control Arms Coalition, o coaliţie de aproximativ 100 de organizaţii nonguvernamentale, inclusiv Amnesty international (AI) şi Oxfam.
"Dacă este aplicat energic, acest tratat poate să salveze multe vieţi", subliniază ea, amintind "efectul devastator al unui comerţ cu arme prost reglementat".
Fiecare ţară semnatară urmează să evalueze de-acum înainte de orice tranzacţie (import, export, tranzit, intermediere) dacă armele vândute riscă să fie folosite pentru ocolirea unui embargo sau încălcarea drepturilor omului.
Tratatul vizează de la pistoale şi rachete şi până la avioane şi nave de război. El nu modifică legile ţărilor cu privire la achiziţionarea şi portul amelor.
Statele Unite – principalul comerciant de armament – au semnat textul după ce au obţinut ca muniţia să fie tratată în mod separat şi supusă unor controale mai puţin complete.
Ţările care l-au ratificat urmează să se concentreze asupra definirii modului de aplicare. O primă reuniune în acest sens este prevăzută în februarie 2015, iar prima adunare a statelor parte urmează să aibă loc în toamnă.