Statele Unite au trimis în Europa un avion special pentru a detecta cauza ridicării radioactivității prin răspândirea elementului Iod 131 în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franţa şi Spania.
Institutul francez pentru Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) a publicat un scurt raport la 20 februarie în care scrie că „cel mai probabil sursa scurgerii de Iod 131 este o fabrică ce folosește elemente radioactive cu scop medical“. Însă SUA bănuiesc un test nuclear rusesc în Arctica.
Primele înregistrări, în Norvegia
Forţele Aeriene americane au trimis la baza militară britanică Mildenhall un avion de tip WC-135 Constant Phoenix, de la baza din Florida, folosit pentru depistarea unei detonări sau efectuarea unor teste nucleare, ce au drept rezultat împrăștierea în aer a unor elemente radioactive. Doar două avioane de acest tip mai sunt în serviciul Escadronului 45 Recunoaștere. Primul raport în care se constata scurgerea de iod radioactiv este din a doua săptămână a lunii ianuarie și provenea de la stația Svanhovd, la câteva sute de metri de granița Norvegiei cu Peninsula rusească Kola. Apoi, elemente radioactive au fost înregistrate la Rovaniemi, Finlanda.
Concentraţii ridicate de particule radioactive s-au înregistrat apoi în Polonia, Germania, Franţa şi Spania. Au existat informații conform cărora Rusia ar fi efectuat teste nucleare în Cercul Arctic, în luna ianuarie, armata rusă desfășurând acolo „exerciții tactice“, după cum se afirmă într-un comunicat al ministerului rus al Apărării. Ce „tactică“ exersează la -70 de grade, nu se știe, dar specialiști americani și europeni bănuiesc că este posibil să fie vorba de teste nucleare.
Nu sunt riscuri pentru sănătate
IRSN a raportat, în urmă cu câteva zile, depistarea în atmosferă a unor izotopi radioactivi. „Iod de tip 131, un radionucleid artificial, a fost detectat, în ianuarie 2017, în aer şi la nivelul solului în Europa. Prima semnalare a fost făcută după prelevarea de mostre în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei. Iod 131 a fost depistat şi în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania până la sfârşitul lunii ianuarie“, se arăta în raportul IRSN, publicat pe site-ul institutului.
Potrivit unor experţi citaţi de postul francez BFMTV.com, particulele radioactive ar fi putut fi aduse de vânt din estul Europei, răspândindu-se în Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa, Italia şi Spania. Însă, măsurătorile efectuate în estul Europei au relevat că „nu sunt alte produse, precum cesiul radioactiv, care ar fi apărut în cazul unui accident la un reactor nuclear“, după cum a declarat Jérôme Joly, directorul adjunct al IRSN. Și autoritățile norvegiene au indicat estul Europei ca sursă a răspândirii particulelor. „Mişcarea particulelor sugerează că sursa este undeva în estul Europei. Condiţiile meteo erau dificile în perioada efectuării măsurătorilor, astfel că este greu de stabilit o anumită locaţie-sursă“, a explicat Astrid Liland, şeful Secţiei pentru Situaţii de Urgenţă de la Autoritatea pentru Depistarea Radiaţiilor din Norvegia (NRPA).
Posibile scurgeri de la o fabrică de produse medicale
Franța a constatat un nivel al radiațiilor de 1.000 de ori mai mic decât după accidentul de la centrala japoneză Fukushima, sublinind că nu există riscuri pentru sănătate. Ultimul comunicat al Institutului francez pentru Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară indica o posibilă scurgere la o fabrică de produse medicale ce implică elemente radioactive, însă până în prezent nicio fabrică nu și-a asumat această responsabilitate. Cercetările sunt acum în curs în privința fabricilor de profil.