INFOGRAFIC Ce se întâmplă în apropierea granițelor României: Cum a ocupat Moscova Belarus cu 100.000 soldați

de Adina Mutar , 14 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 14:24, 13 septembrie 2017

Grupurile multinaționale ale NATO din Europa de Est sunt operaționale la capacitate totală, în timpul desfășurării exercițiile militare de amploare Zapad-2017, Rusia ocupând, practic, Belarus, ale cărei efective sunt implicate în jocurile de război.

NATO a denunțat intenția amenințătoare ale acestor exerciții la granița UE și a Alianței și refuzul Moscovei de a accepta observatori străini.

100.000 de militari implicați în Belarus

Conform Documentului de la Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), statele ce desfășoară manevre militare ce implică peste 13.000 soldați trebuie să le anunțe în avans și să accepte observatori străini. Însă Rusia și Belarus au declarat că exercițiile comune Zapad, ce se desfășoară în Belarus și în părți vestice ale Rusiei, între 14-20 septembrie, implică doar 12.700 de soldați, dintre care 5.500 ruși. Analiștii militari estimează că, în mod real, în jur de 100.000 de soldați vor participa la exerciții, iar NATO își pune problema echipamentelor și tehnicii militare ce vor fi lăsate în Belarus, pentru a fi folosite „altă dată”. Franța și Germania au condamnat manevrele din Belarus și au subliniat necesitatea unor exerciții NATO în contramăsură. „Este foarte important în acest context să ne reafirmăm prezența în fața acestei demonstrații de forță a rușilor, care aplică o strategie de intimidare”, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly. Rusia își manifestă intenția tot mai agresivă de a-și recăpăta influența asupra fostelor republici sovietice și asupra sateliților din Pactul de la Varșovia, astăzi multe dintre acestea fiind membre NATO.

„Rapid Trident” în Ucraina

Manevre militare la care participă soldați din 15 țări, printre care Statele Unite, au început luni în Ucraina. Exercițiile „Rapid Trident” se vor desfășura până la 23 septembrie la Yavoriv, un oraș din vestul Ucrainei, și implică 2.500 de militari, un număr „fără precedent”, au anunțat responsabili din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

„Astăzi, sprijinul vostru este foarte important pentru noi. Experiența colegilor noștri este extrem de prețioasă pentru armata ucraineană”, a declarat, la debutul exercițiilor militare, colonelul Serghei Litvinov, comandant al trupelor din Ucraina ce sunt implicate în jocuri.

UE nu recunoaște scrutinul din Crimeea

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile regionale desfăşurate în Crimeea și la Sevastopol, la 10 septembrie, în timp ce Ucraina acuză Rusia că îi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială. „Uniunea Europeană nu a recunoscut anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi, prin urmare, nu recunoaşte desfăşurarea alegerilor în Peninsula Crimeea. Orice persoană aleasă în Peninsula Crimeea care pretinde că <<reprezintă>> Crimeea şi Sevastopol nu va fi recunoscută ca reprezentant al acelor teritorii, care sunt ucrainene. Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, se arată într-un comunicat al UE.

La 10 septembrie, alegeri pentru funcţia de guvernator au avut loc pentru prima dată în oraşul Sevastopol şi în autoproclamata republică Crimeea. Au mai fost organizate alegeri pentru consiliile locale în 17 dintre cele 184 de circumscripţii electorale, iar alegeri parlamentare regionale au avut loc în două circumscripţii din Crimeea.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a condamnat alegerile din Peninsula Crimeea şi a avertizat că toate persoanele care au participat la organizarea alegerilor vor fi trase la răspundere. De asemenea, Ucraina a trimis o notă de protest către Rusia în legătură cu aceste evenimente.

Comentarii

 • Palmafina

  14 septembrie 2017 14:56

  Numa iasa aia da colo Aliluia,Bielarus noua gubernie rusasca!

  raspunde comentariului
  • don kuku

   15 septembrie 2017 12:01

   ce , te-ai asteptat ca lukashenko sa intinda covorul rosu statelor nato ?stie el mai bine cu cine trebue sa bata palma.

   raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 septembrie 2017 17:19

  In plus, te-ai astepta ca atata soldatime sa faca zgomot mare, galagie, huruiala, inclusiv prin radio. Nimic, dom`le. Tac ca pestii. Interesant. Chiar foarte interesant.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD scos in afara legii

   13 septembrie 2017 18:22

   te a hranit Putin azi cu o portie de k a k at rosu si ai prins glas f u t u ti mortii in gura de troll al Rusi

   raspunde comentariului
   • don kuku

    15 septembrie 2017 22:27

    criminal de razboi croat refugiat in romania incita spiritele in politichia romaneasca

    raspunde comentariului
 • Firul de praf

  13 septembrie 2017 17:06

  Cred ca am inteles ce vor sa faca rusii. Au depasit faza jocurilor pe harta, a dezbaterilor doctrinare. Acum se joaca din nou cu forte mari, pe spatii largi, incercand sa-si familiarizeze soldatii si Statul Major cu ceea ce va sa vina. Cu pacea viitoare, fireste. Nu e vorba de ce ne place noua, ci de realitati. Rusia conteaza pe Belarus ca pe ea insasi. Intereseaza Districtul Militar Vest si cel Sud, primul cu Cartierul General la Sankt Petersburg, iar celalalt cu Cartierul General la Rostov pe Don. Primul vizeaza Polonia si pe baltici, celalalt ne vizeaza direct. In districtul militar Sud putem aproxima 13 divizii si brigazi, de toate armele. Terestre infanterie motorizata, desant aero, plus Flota Marii Negre. In compunerea organica a diviziei se aflla blindate, artilerie si aparare antiaeriana. Bineinteles, artilerie reactiva, inclusiv rachete anti-nava. O groaza de aeroporturi - Krasnodar Milerovo, Morozovsk, Marinovka, Erebuni, Korenovsk, Egorlik, Rostov, Budenovsk etc, cu toate minunile pe ele - MIG, Suhoi, Iliusin, inclusiv elicoptere de atac. Nu se zice nimic de armament nuclear, insa, daca sunt rachete cu raza lunga de actiune, sigur sunt si focoase termonucleare pe-acolo. Nu-i ...cam mult ? Puse pe harta, contureaza ele ceva ? Cu 13 divizii, cu efective si inarmare completa, faci prapad inclusiv in Balcani, nu numai in Romania. Ce fac ei acolo ? Asteapta. Ce anume ? Buna intrebare.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD SCOS IN AFARA LEGII

   13 septembrie 2017 18:17

   esti tare bucuros rusule f u t. ti mortii in gura de troll cand incepe bubuiala o sa ai si tu niste pamant de flori in gura

   raspunde comentariului
 • razvi

  13 septembrie 2017 15:21

  rusia pentru a fi infranta si rupta in mai multe tari trebuie atacata din 3 parti simultan din Europa Centrala, Caucaz Turcia si Mongolia. rusia poate fi anihilata daca SIBERIA va fii tara independenta si la un caz sa fie aruncate bombe nucleare din Siberia catre moscova si rusia europeana.

  raspunde comentariului
  • don kuku

   15 septembrie 2017 12:07

   va multumim harasho domnule strateg, este zn post vacant la brussel, pentru studii strategice rusesti, cred ca ai sanse sa prinzi postul . serios vorbesc.

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina PSD scos in afara legii

   13 septembrie 2017 18:20

   atentie la vomele de la Beograd mana Rusiei in Balkani

   raspunde comentariului
  • laur

   13 septembrie 2017 15:23

   rusia a castigat razboaiele din EUROPA pentru ca s-au luptat cu tarile slabe in raport cu ea Polonia, Suedia, Romania.

   raspunde comentariului
   • don kuku

    15 septembrie 2017 12:09

    ai uitat sa enumeri germania...

    raspunde comentariului
    • xsd

     16 septembrie 2017 12:54

     Asa scrie in istoria voastra , ca voi i-ati batut pe nemti ? Nu americanii ? Si vreti sa creada si altii minciunile voastre ?

     raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design