4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialINFOGRAFIC Ce se întâmplă în apropierea granițelor României: Cum a ocupat Moscova...

INFOGRAFIC Ce se întâmplă în apropierea granițelor României: Cum a ocupat Moscova Belarus cu 100.000 soldați

Grupurile multinaționale ale NATO din Europa de Est sunt operaționale la capacitate totală, în timpul desfășurării exercițiile militare de amploare Zapad-2017, Rusia ocupând, practic, Belarus, ale cărei efective sunt implicate în jocurile de război.

NATO a denunțat intenția amenințătoare ale acestor exerciții la granița UE și a Alianței și refuzul Moscovei de a accepta observatori străini.

100.000 de militari implicați în Belarus

Conform Documentului de la Viena al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), statele ce desfășoară manevre militare ce implică peste 13.000 soldați trebuie să le anunțe în avans și să accepte observatori străini. Însă Rusia și Belarus au declarat că exercițiile comune Zapad, ce se desfășoară în Belarus și în părți vestice ale Rusiei, între 14-20 septembrie, implică doar 12.700 de soldați, dintre care 5.500 ruși. Analiștii militari estimează că, în mod real, în jur de 100.000 de soldați vor participa la exerciții, iar NATO își pune problema echipamentelor și tehnicii militare ce vor fi lăsate în Belarus, pentru a fi folosite „altă dată”. Franța și Germania au condamnat manevrele din Belarus și au subliniat necesitatea unor exerciții NATO în contramăsură. „Este foarte important în acest context să ne reafirmăm prezența în fața acestei demonstrații de forță a rușilor, care aplică o strategie de intimidare”, a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly. Rusia își manifestă intenția tot mai agresivă de a-și recăpăta influența asupra fostelor republici sovietice și asupra sateliților din Pactul de la Varșovia, astăzi multe dintre acestea fiind membre NATO.

„Rapid Trident” în Ucraina

Manevre militare la care participă soldați din 15 țări, printre care Statele Unite, au început luni în Ucraina. Exercițiile „Rapid Trident” se vor desfășura până la 23 septembrie la Yavoriv, un oraș din vestul Ucrainei, și implică 2.500 de militari, un număr „fără precedent”, au anunțat responsabili din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

„Astăzi, sprijinul vostru este foarte important pentru noi. Experiența colegilor noștri este extrem de prețioasă pentru armata ucraineană”, a declarat, la debutul exercițiilor militare, colonelul Serghei Litvinov, comandant al trupelor din Ucraina ce sunt implicate în jocuri.

UE nu recunoaște scrutinul din Crimeea

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile regionale desfăşurate în Crimeea și la Sevastopol, la 10 septembrie, în timp ce Ucraina acuză Rusia că îi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială. „Uniunea Europeană nu a recunoscut anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Federaţia Rusă şi, prin urmare, nu recunoaşte desfăşurarea alegerilor în Peninsula Crimeea. Orice persoană aleasă în Peninsula Crimeea care pretinde că <<reprezintă>> Crimeea şi Sevastopol nu va fi recunoscută ca reprezentant al acelor teritorii, care sunt ucrainene. Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, se arată într-un comunicat al UE.

La 10 septembrie, alegeri pentru funcţia de guvernator au avut loc pentru prima dată în oraşul Sevastopol şi în autoproclamata republică Crimeea. Au mai fost organizate alegeri pentru consiliile locale în 17 dintre cele 184 de circumscripţii electorale, iar alegeri parlamentare regionale au avut loc în două circumscripţii din Crimeea.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a condamnat alegerile din Peninsula Crimeea şi a avertizat că toate persoanele care au participat la organizarea alegerilor vor fi trase la răspundere. De asemenea, Ucraina a trimis o notă de protest către Rusia în legătură cu aceste evenimente.

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

România, pe locul șapte în UE la valoarea producției agricole, în contextul unui declin la nivel european

România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției în UE Valoarea producției agricole a Uniunii Europene...

Salariul minim european, reglementat prin lege națională

Klaus Iohannis a promulgat Directiva 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului, privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană Proiectul de lege vizează transpunerea în...

Răsturnare de situație! Laura Crișan și cei doi suspecți, arestați preventiv

În cazul complex al asasinatului de la Arad, a avut loc o schimbare semnificativă. Instanța supremă a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă