10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia anunță că relațiile sale cu NATO sunt la cel mai scăzut...

Rusia anunță că relațiile sale cu NATO sunt la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Moscova avertizează NATO să-și schimbe politica “până nu este prea târziu”

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat, vineri, că relațiile Rusiei cu NATO sunt acum la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, informează agenția oficială TASS.

Rusia acuză, din nou, politica NATO de sporire a trupelor de pe Flancul Estic al Alianței și cere conducerii NATO să înceteze să abordeze Rusia cu mijloace datând din vremea Războiului Rece.

"Încercarea NATO de a amplifica în continuare mitul «ameninţărilor estice» blochează eforturile bilaterale de contracarare a ameninţărilor şi provocărilor comune. Această abordare negativă nu este decizia Rusiei. Este rezultatul direct al liniei politice distructive a NATO de a dobândi în mod nechibzuit dominaţia militară şi politică în Europa şi pe plan mondial. Până nu este prea târziu, este esenţial să se pună capăt încercărilor de raportare a NATO la Rusia prin scheme şi mecanisme specifice perioadei de confruntare", avertizează comunicatul Ministerului de Externe al Rusiei.

Mesajul dur transmis vineri de la Moscova pare o reacție la summit-ul NATO care s-a desfășurat, joi, la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, joi seară, că "după discuţiile de astăzi, NATO rămâne aceeaşi organizaţie relevantă, puternică şi mai ales unită. Am salutat la reuniune reiterarea fermă de către preşedintele Trump a angajamentului SUA pentru Alianţă, pentru apărarea colectivă şi consolidarea flancului estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creştere a finanţării iniţiativei de reasigurare europeană în 2018 de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde de dolari".

Pe de altă parte, președintele Iohannis a precizat că reuniunea NATO a contribuit la "asigurarea unei apărări solide a României şi la un rol vizibil al ţării noastre".

În ce privește Rusia, președintele Iohannis a subliniat că NATO nu trebuie să aibă o poziție anti – Rusia, nici o poziție pro – Rusia, ci o poziție unitară.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă