15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia, îngrijorată de întâlnirile unor oficiali croați și ucraineni, pe tema situației...

Rusia, îngrijorată de întâlnirile unor oficiali croați și ucraineni, pe tema situației din estul Ucrainei

Ministerul de Externe al Rusiei și-a declarat îngrijorarea privind contactele dintre oficialități de la Zagreb și Kiev, pe tema „returnării teritoriilor necontrolate" din estul Ucrainei, fapt ce contravine acordurilor de pace de la Minsk, informează agenția HINA, citată de Agerpres.

La sfârșitul lui august, mai multe oficialități croate — printre care fostul ministru al justiției, Vesna Skare-Ozbolt, fostul ministru adjunct de interne Josko Moric și fostul președinte al comisiei guvernamentale pentru refugiați și persoane strămutate, Lovro Pejkoic — au participat la mai multe întâlniri cu oficialități ucrainene la Kiev, potrivit agenției ruse TASS.

Potrivit informațiilor din presă, la reuniuni ar fi fost discutate chestiuni precum „returnarea teritoriilor necontrolate pe baza experienței Croației din anii 1990", a precizat diplomația rusă, calificând experiența drept „negativă", dat fiind că operațiunile Zagrebului din 1995 s-au concretizat prin 250.000 de refugiați sârbi și numeroase decese.

„Orice fel de menționare a scenariilor militare față de Donbas (regiune separatistă din estul Ucrainei — n.r.) par deosebit de greșite și de imorale acum, în primele zile ale acordului de încetare a focului în vederea începerii anului școlar, agreat în cadrul formatului Normandia (Germania, Rusia, Ucraina și Franța — n.r.)", a mai transmis Ministerul rus de Externe.

Skare-Ozbolt, Moric, Pejkovic și secretarul de stat în MAE croat, Zdravka Busic, sunt membri ai forței de reacție a guvernului croat pentru cooperarea croato-ucraineană, menționează HINA. Ei au organizat vineri o conferință de presă la Zagreb pentru a explica faptul că țara lor nu face nimic în afara acordurilor de pace de la Minsk și că nu are "o agendă ascunsă". Oficialitățile croate au insistat că modelul croat a trezit interesul ONU, care ar dori să aplice aceste soluții în încercarea de a rezolva diverse conflicte, din Georgia și până în Siria.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă